Mini intervju o zdravlju, emocijama, hrani

Objavljeno:
22.01.2020.

Koji čimbenici današnjeg načina života najviše doprinose narušavanju zdravlja?

Neznanje. Imamo previše informacija, ali premalo znanja i prakse.

Ono što svakodnevno činimo u našim obiteljima kreira naše zdravlje, a to je prije svega prehrana.

Prehrana nije određena dijeta tj. nije toliko važan sadržaj koliko forma tj. način.

To znači da li imamo nekog reda u ponašanju dok se hranimo.

Ako mislite da imate zdravstvenih tegoba, sigurno je da nemate reda ni discipline u prehrani.

Evo nekoliko savjeta, što može pomoći: kroz jutro piti puno tekućine i jesti puno voća. Svakodnevno jesti mesne ili povrtne juhe. Nikad nemojte piti iza jela. Za večeru nikad ne jesti rižu i tjesteninu.

Umjesto kolača pojesti malo orašastog voća. Nikad ne pržite hranu, kuhajte na pari, u vodi ili u pećnici (po mogućnosti bez ulja).

Naučite da tijelo treba detoksikaciju, svakodnevno, tjedno, mjesečno, godišnje.

Evo par mojih savjeta za detoksikaciju: http://mulier.hr/intox-via-detox/

 

Kako se oduprijeti negativnim stranama modernog života i očuvati zdravlje?

Znanjem. I, treba se okružiti ljudima kojima je jednako stalo do zdravlja.

 

Što biste Vi istaknuli kao dobre temelje ili nužne preduvjete za zdravlje i zadovoljstvo?

Nužni temelj zdravlja je emotivno zdravlje. Ono kreira naš karakter a naš karakter kreira naše životne odluke i sudbinu.

Kako unutar nas tako je na nama, znači ono što osjećamo i kako se osjećamo vidi se na našem tijelu. Čak i laik zna prepoznati sretno i opušteno tijelo od zgrčenog i napetog. Kralježnica je emotivni organ i zato nije čudo da naša kralježnica tj. postura pokazuje naše emocije. Vrlo česti bolovi u vratu, donjem dijelu kralježnice, koljenima znaci su stresa. Stres se akumulira u mišićima, fascijama, tetivama. Zato redoviti odlazak na masažu ili na tretmane poput Bowena ili Feldenkreisa mogu znatno pomoći. Kada stres dugo traje kralježnica pati (i to se vidi na nama!), a nakon nekog vremena događaju se i promjene sa žlijezdama s unutrašnjim izlučivanjem koje su smještene uz kralježnicu. Ove žlijezde luče hormone, pa ako je ugrožen njihov rad, ugroženo je i izlučivanje hormona. Možemo zaključiti da bolest dolazi od stresa, u tijelu ga osjećamo na kralježnici i mišićima, a kad se poremete i hormoni javljaju se simptomi, bolesti, dijagnoze.

 

Može li se i kako prehranom utjecati na zdravlje?

Ako zamislite tijelo kao bazen u kojem su uronjene sve naše stanice, onda ćete shvatiti važnost kvalitete vode tog bazena u kojem stanice plivaju.

Prehrana je ona koja definira kvalitetu te vode. Vi možete uzimati lijekove, no kvaliteta vode određuje uspjeh terapije ili održavanja zdravlja. Jedan aspekt kvalitete vode u kojoj plivaju naše stanice je aspekt alkalnog i kiselog.

Tijelo treba alkalno kiselu ravnotežu, a za to je potrebna 66% alkalna prehrambena dijeta.

Preporučam izvrsnu knjigu “The Original Mayr cuisine” sa receptima alkalne kuhinje iz klinike u Austriji gdje povremeno radim.

Knjigu možete naručiti na mail: marijana.glavas@mulier.hr

 

Stres se ubraja među glavne neprijatelje zdravlja. Na koji način on utječe na naš organizam i kako ga ublažiti?

Stres osjećamo na tijelu bilo kao lupanje srca, stiskanje čeljusti, osip na kozi, alergije, visoki tlak, vrtoglavice, oslabljene kosti, stiskanje u prsima, pečenje u želucu, cesto mokrenje, migrene, debljanje a posebno oko struka….

Kao sto vidite, simptomi stresa manifestiraju se na tijelu. Osim toga, ako stres dugo traje, čovjek se osjeća kao gubitnik, slabi mu zdravi ego i vise nema snage da započinje korake prema svojim željama.

Mogu samo reci da se može živjeti bez stresa. Za to je prvenstveno potrebno okružiti se pravim ljudima koji vas vole i podržavaju.

Na vama je odluka koga ćete izbrati da vas okruži.

 

Koja je uloga emocija u životu?

Emocije se sprega sa vanjskim svijetom i ukazuju nam gdje su zone sigurnosti, a gdje moramo biti budni i oprezni.

Sigurnost je lijepa i u njoj napredujemo kao emotivna, dobra, nježna ljudska bića.

No, treba nam i pomalo nesigurnosti kako bismo izašli iz zone komfora i kako bismo se ohrabrili ostvarivati svoje snove.

Emocije nam pokazuju da li smo na pravom putu. Emocije ne lažu 🙂

 

Više o povezanosti uma i tijela čitajte na: http://mulier.hr/korak-do-zdravlja/

Primajte korisne savjete
Meri Bura, dr.med.

Meri Bura, dr.med.

Štitnjača, debljina, umor -  zahtijevaju liječenje i duše i tijela. Liječenje tijela započinje promjenom prehrane. Duša se liječi uz stručnu potporu i ulaganjem u znanje. "Život je predug da budete bolesni i prekratak da se predugo tražite. "

Close
Košarica
There are no products in the cart!
Nastavi kupovati
0