Prehrana

Objavljeno:
08.11.2016.

 

KLJUČ  ZNANJA

Pročitaj osnove

OZDRAVI

 

OSNOVNE PREPORUKE ZA PREHRANU

 

 

  1. Jedite redovito, uvijek u isto vrijeme.
  2. Jedite polako i žvačite svaki zalogaj najmanje 40 puta. To će spriječiti mnoge probavne probleme poput nadutosti, plinova, bolova…
  3. Nemojte piti za vrijeme obroka. Neka vremenska razlika između hrane i pića bude najmanje 30-45 minuta. To će smanjiti neprobavljene ostatke koji mogu uzrokovati upale i alergije.
  4. 90% vaše hrane treba biti voće, povrće, meso i riba (ovisno o zdravlju i vašoj tjelesnoj građi). Također uključite i zdrava ulja kao što je maslinovo ulje.
  5. Nemojte navečer jesti svježe voće, svježe povrće (salate), alkohol, tjesteninu, rižu ili pizzu.
  6. Neka pauza izmedju zadnjeg obroka i odlaska na spavanje bude najmanje 2 sata.
  7. Pijte puno tijekom jutra, osobito biljne čajeve i alkalne bujone.
  8. Jedite voće kroz jutro i najkasnije do 16 sati.
  9. Jedite sirovo voće i sirovo povrće svaki dan tijekom jutra.
  10. Izbjegavanje previše žitarica
    Ako je nužno, jedite pseudo žitarice kao što su kvinoja i amarant ili namočite žitarice u vodi preko noći prije kuhanja.
  11. Izbacite rafinirani šećer i brašno, rafinirana ulja i eliminirajte prerađenu hranu.
  12. Umjesto uobičajenog kolača jedite bademe i sirovo voće (maksimalno šaku dnevno, kod nekih maksimalno šaku tjedno ili često ništa kod autoimunih bolesti) ili sirove kolače.
  13. Posebnu pozornost obratite na piće (svaka uspješna promjena u prehrani započinje sa promjenom vrste napitaka.
  14. Jedite u miru i dobrom društvu.
  15. Glavni obrok treba trajati najmanje 45-60 min.
  16. Pijte prirodne čajeve.
  17. Jednom do dvaput tjedno postite s prekidima (neka između večere i doručka prođe najmanje 16 sati).
  18. Jednom mjesečno napravite detoks. Neka to bude Mayr kura preko vikenda, – tako rade filmske zvijezde, zašto ne biste i vi?
  19. Nikad nemojte biti žedni.
  20. Povremeno jedite junk food s užitkom i bez osjećaja krivnje. ‘Nezdravo’ može biti zdravo. Napravite sami maslac od kikirikija, napravite domaću majonezu.
  21. Ako prijeđete na novu prehranu, fokusirajte se najviše na pića. Na taj ćete način uspješno provoditi svoju novu prehranu.
  22. Ako niste u mogućnosti jesti zbog sastanka, putovanja, izlaska i gladni ste, ponesite voće i sjemenke (npr. jabuke i bademe) ili Hepafast (proteinski napitak sa vitaminima).
  23. Voće i povrće kuhajte na pari. Na taj ćete način izvući najviše iz namirnica.
  24. Meso i ribu najbolje dinstajte. Dinstanje treba biti kratko kako bi se sačuvale hranjive tvari. Češnjak dodajte na početku dinstanja/pirjanja, a peršin na samom kraju.
  25. Pečenje – mnoge vrste mesa ne zahtijevaju dodavanje masnoće, no ako volite, pecite na domaćem maslacu ili gheeju, ili kokosovom ulju (s okusom kokosa ili bez) ili svinjskoj masti. Za bolji i zdraviji okus dodajte uvijek malo vode. Pazite da hrana ne zagori. Na kraju, jelo ostavite pokriveno što je dulje moguće, dopuštajući sokovima i okusu da postignu najbolji rezultat.
  26. Pečenje (meso, riba, povrće, voće) u pećnici daje izvrstan okus i vrlo je jednostavno za pripremu. Hranu je potrebno peći na vrlo visokoj temperaturi, a potom ostaviti u toploj pećnici još 15-20 minuta. Pećnica se može koristiti kao dehidrator za pripremu sirovih kolača.
  27. Tradicionalna peka u Dalmaciji je kombinacija pečenja i kuhanja. Uglavnom se koristi za kuhanje mesa ili ribe s povrćem. U smjesu koja povezuje sve sastojke dodaje se mediteransko bilje. Ova metoda čuva većinu hranjivih tvari. Daje prepoznatljiv okus koji mnogi preferiraju. Mediteranci su osmislili ovaj način pripreme u svrhu postizanja boljeg zdravlja (lakše probavljivosti) i užitka.
  28. Koristite zdravo posuđe (Zepter je jedno od najboljih). Skuplje je, ali se isplati.
  29. Pokušajte jesti tradicionalnu hranu koja je lokalna u mjestu gdje živite.
  30. Trebali biste biti upoznati s pravilima kombiniranja hrane. Vrlo je važno za zdravu i neometanu probavu, ali i zbog okusa. Krenite sa izbacivanjem  kombinacije proteina i ugljikohidrata zajedno (npr. meso i kruh).
  31. Priprema jelovnika je najvažniji korak, ako planirate promijeniti način prehrane. Treba uzeti u obzir cilj (zdravlje ili mršavljenje), tip metabolizma, dnevne navike i obveze.
  32. Neka se vaše aktivnosti (fitness) više odvijaju na svježem zraku i u prirodi. Činite to redovito.
  33. Hrana ne može biti zamjena za emocije.
  34. Zdravo se hranite i više boravite u prirodi jer ćete tako održati hormone koji reguliraju tjelesnu energiju.

 

Sve kronične i autoimune bolesti započinju u crijevima rekao je prije 100 godina:

Dr. FX MAYR

 

 

Po principima dr. Fx Mayera radimo od 2004.g.
Trebalo je 20 godina da se i u Hrvatskoj prihvati ova opće poznata premisa povezana sa kroničnim i autoimunim bolestima.

Dr. med. Franz Xaver Mayr utemeljitelj je dijagnostike i terapije koja nosi njegovo ime. Njegovi genijalni medicinski koncepti, posebice njegovo prirodno čišćenje crijeva i njegova aktivna briga o zdravlju, još uvijek su daleko ispred našeg vremena.

Njegove smjernice omogućuju temeljit pregled pacijenta i otkrivanje poremećaja uzrokovanih odstupanjima od definiranih abdominalnih mjera, postura i stanja kože. Naknadno liječenje je rasterećuje, štedi, čisti i regenerira narušeni crijevni sustav.

Dr. Franz Xaver Mayr prepoznao je da su crijeva “korijenski sustav” ljudskog bića. Zapravo, gastrointestinalni trakt i njegove bolesti i poremećaji leže u korijenu niza bolesti koje muče moderno društvo.

Crijeva reguliraju i kontroliraju opskrbu tijela hranjivim tvarima. Čineći to, ovaj organ obavlja zadatak koji je vitalan za naše dobro.

No, upravo se ovaj organ, tako važan za naše zdravlje, obično zanemaruje. Da bi crijeva ispravno funkcionirala, potrebna im je prava potpora: polagano jesti, temeljito žvakati i sažvakati, paziti kada se zapravo osjećamo siti, ne jesti prečesto ili prekasno, jesti kada nismo pod stresom ili u žurbi, smanjiti unos ugljikohidrata i izbjegavati sirovu hranu navečer.

Ipak, svi mi činimo neke kardinalne greške koje preopterećuju i stresiraju crijeva.

Često jedemo prebrzo.
Četo jedemo u pogrešno vrijeme.
Često jedemo prečesto.
Često jedemo preumorni.
Sve to utječe na hormone i na probavu. Upalu. Iz koje se razvije bolest.

Osim toga, ako se probavni sustav opterećuje na ove načine, dolazi do stvaranja toksina zbog fermentacije i truljenja kao posljedica bakterijskih procesa, što dodatno opterećuju crijeva i jetru i sve organske sustave.
Probavni poremećaji, sindrom iritabilnih crijeva, intolerancije na hranu, metabolički poremećaji, autoimune bolesti vrlo su čest ishod.
Problemi sa zglobovima i leđima, smetnje i poremećaji spavanja te općenito smanjenje dobrobiti i performansi također su povezani s ovim toksičnim procesima.

Fx Mayr liječnik, obučen i iskusan stručnjak za liječenje “korijenskog sustava” ljudskog tijela, može vam pružiti stručnu podršku. Vrijedi baciti pogled – jer sve je u vezi s vašim zdravljem i blagostanjem – a to je važno.

Dijagnoza prema F. X. Mayr-u oslanja se na svih pet osjetila liječnika i opisuje različite trbušne oblike, posture, promjene prsnog koša, promjene lica i kože koje mogu nastati kao posljedica funkcionalnih smetnji i poremećaja crijeva te loše probave.
Ovu dijagnostiku provodi dr. Meri Bura koja je specijalist FX Mayr metode i to na holističkim zdravstvenim programima koji se održavaju u Šibeniku.
Prvi dan programa se radi individualna FX Mayr dijagnostika uz ostale metode.

Fx Mayr liječnik ispituje tonus, položaj i stanje gastrointestinalnog trakta te procjenjuje kompenzacijske promjene uspoređujući ih s normalnim vrijednostima. Ovaj suptilni dijagnostički pristup omogućuje Fx Mayr liječniku planiranje terapije te praćenje, provjeru i prilagođavanje mjera i metoda koje se koriste tijekom cijelog liječenja.

Fx Mayr terapija podrazumijeva specifičan dijetetski i fizički tretman.

Najbolje, najtraženije klinike upravo rade sa ovom metodom. Dostupne su uglavnom samo na području Njemačke, Švicarske i Austrije, a u Hrvatskoj je radi dr. Meri Bura.

Ključni pristupi su detoksikacija, čišćenje i funkcionalno poboljšanje crijeva. Na taj način se zaustavlja stvaranje toksina u crijevima i otklanja stres iz cijelog organizma, što u konačnici djeluje regenerativno i pročišćavajuće na krv, limfu, tkiva i stanice.

Gastrointestinalni trakt se regenerira do te mjere da ponovno može učinkovito i pravilno probaviti i ponovno apsorbirati visokokvalitetne namirnice sa svim njihovim vrijednim sastojcima i nutrijentima.

Normalizira se pražnjenje crijeva, ublažavaju simptomi ili liječe bolesti kod osoba za koje se vrlo često nije sumnjalo na vezu zdravstvenih problema s probavnim traktom.

Fx Mayr terapija je svaki tretman u kojem se četiri principa (odmor, čišćenje, trening i supstitucija) koriste istovremeno, primjenjuju se individualno, pravilno i kroz dovoljno dugo razdoblje.

Ključna komponenta Fx Mayr terapije je ručna abdominalna terapija, koju provodi Fx Mayr liječnik. Manualna abdominalna terapija jednostavan je, ali učinkovit tretman, a njezini su učinci vidljivi u cijelom tijelu u vrlo kratkom vremenu.

Tretman abdomena ima sljedeće učinke:

Tonifikacija crijeva ≡ Ublažavanje spasticiteta (IBS) u zahvaćenim dijelovima crijeva ≡ Drenaža abdominalne limfe ≡ Poticanje cirkulacije u području abdomena ≡ Poboljšano disanje i opskrba kisikom ≡ Učinkovitiji energetski metabolizam ≡ Dekongestija jetre ≡ Pokretanje starih ostataka stolice iz debelog crijeva ≡ Poticanje detoksikacije putem debelog crijeva

Terapija MayrPrevent® uključuje najmanje tri manuelna tretmana abdomena tjedno koje provodi liječnik. Potpuni učinak četiri principa ne bi bio moguć bez ovih tretmana.

Ovisno o individualnim nalazima, blaga dijeta se individualno prilagođava pacijentu, a može varirati od kure postom do Fx Mayr dijete i blage dijete za čišćenje, uzimajući u obzir eventualne intolerancije. Puno opuštanja, mir i tišina te čvrst san temeljni su dio odmora.

Čišćenje pomaže u pražnjenju crijeva te detoksikaciji i odkiseljavanju cijelog organizma. Ispiranje gorke vode slanom otopinom, koje pospješuje lučenje žuči, sprječava reapsorpciju tvari koje organi za izlučivanje moraju eliminirati i potiče rad crijeva. Manuelni tretman abdomena, koji provodi liječnik, daje dodatnu potporu detoksikacijskim aktivnostima.

Kod nas možete dobiti svoj FX Mayr paket sa proizvodima i uputama za provođenje terapije kod kuće.

Treningom se ispravljaju loše prehrambene navike. Pacijent također uči kako žvakati, jesti polako, kako tijelo signalizira svoj prirodni osjećaj sitosti, važnost unosa dovoljno tekućine, prirodno trbušno disanje i snagu samočišćenja crijeva. Konačno, pacijent stječe novu svijest o tome kako poboljšati i održati svoje dobro zdravlje.

Otkrit ćete kako cijeniti pravi okus dobre hrane na potpuno novi način i ponovno postati svjesni zdravog osjećaja sitosti vašeg tijela…

Sljedeće zdravstvene tegobe značajno se mogu poboljšati ili čak izliječiti terapijom Fx Mayr terapijom:

Kronična bol i bolesti ≡ Gastritis, problemi s refluksom kiseline ≡ Sindrom iritabilnog crijeva ≡ Kronični zatvor ≡ Intolerancije na hranu, alergije ≡ Prekomjerna i premala tjelesna težina ≡ Reumatizam, artritis, fibromialgija ≡ Migrena, tenzijske glavobolje ≡ Kožne bolesti, neurodermatitis, akne, celulit ≡ Kronični problemi s leđima ≡ Poremećaji spavanja ≡ Sklonost infekcijama ≡ Metabolički poremećaji ≡ Iscrpljenost, stres, sagorijevanje ≡ Loše raspoloženje, manje tegobe ≡ Hormonalne smetnje i poremećaji

Terapija je idealna i za liječenje simptoma bolesti i poremećaja te za njihovu prevenciju.

Kada je vaše zdravlje u pitanju, postoji jedan znak na koji se doista možete osloniti: kako se osjećate.
S Fx Mayr terapijom ponovno ćete otkriti svijest o tome kako se vaše tijelo osjeća i što mu zaista treba, usput ćete naučiti vrijedne savjete i informacije o tome kako se brinuti o sebi i održati dobro zdravlje. Terapija u potpunosti obnavlja i regenerira tijelo, um i dušu.

Prije terapije preporučljivo je napraviti test na disbiozu crijeva.

 

MEDITERANSKA KUHINJA 

 

 

Jedna od najzdravijih prehrana na svijetu je mediteranska kuhinja. Kuhinja koja je ukusna, jednostavna, šarena sa puno zdravih začina. Sadrži namirnice koje rastu izravno na suncu, svježem zraku i na čistoj plodnoj zemlji!

Komponente mediteranske kuhinje su sljedeće:

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je dragulj Mediterana. Po mirisu i okusu prepoznaje se njegova kvaliteta. Iako visok kolesterol ukazuje na izloženost stresu, maslinovo ulje zapravo snižava kolesterol čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Prije četrdeset godina znanstvenici su bili iznenađeni kada su dobili medicinske rezultate stanovnika Krete koji žive u Grčkoj. Poznato je da su ti ljudi svakodnevno jeli puno maslinova ulja, što je zapravo dio njihove tradicije. Sve masti, uključujući maslac, margarin i maslinovo ulje, imaju jednaku količinu kalorija, ali kada uđu u tijelo ponašaju se drugačije. Zasićene masnoće u margarinu vrlo su destruktivne za organizam, a ostavljaju tragove velike količine LDL kolesterola, nakupljaju se u krvnim žilama i oštećuju srce.

Nasuprot tome, maslinovo ulje smanjuje LDL kolesterol, ali povećava vrijednost dobrog HDL kolesterola. Istraživanje provedeno u sedam zemalja pokazalo je da 46% Amerikanaca umire od bolesti srca, dok na Kreti samo 4% grčke populacije umire od bolesti srca, 10 puta manje nego u SAD-u.

Tijelo neprestano stvara slobodne radikale. Oni su katalizator za LDL kolesterol, koji se tada spremnije lijepi za stijenke krvnih žila.

Međutim, maslinovo ulje sadrži polifenole koji su vrlo snažni antioksidansi. To znači da uništavaju slobodne radikale prije nego što izazovu štetu. Dakle, što više maslinovog ulja u prehrani, to su vaše arterije čišće.

Nazivaju ga i najboljim ženinim prijateljem. Veliko istraživanje koje je uključilo 2300 sudionica, a provela ga je Harvard School of Public Health, pokazalo je da žene koje koriste maslinovo ulje više od jednom dnevno imaju 25% manji rizik od raka dojke. Naime, pozitivni učinci su zaštitni učinci polifenola, kao i visoke koncentracije vitamina E. Vitamin E također je odličan antioksidans.

Za ljetne salate s maslinovim uljem možete koristiti i limun koji dodaje dodatni vitamin C. Osim vitamina C, vitamin E i polifenoli su moćni antioksidansi, stoga osigurajte svoju dnevnu dozu zdravlja i mladosti. Potražite ekstra djevičansko maslinovo ulje jer ono daje veću količinu polifenola.

Držite ga na hladnom tamnom mjestu ili u hladnjaku. Kupite domaći krastavac, nasjeckajte ga na sitne komadiće, dodajte maslinovo ulje, malo limuna, malo naranče, malo varenika, svježi ružmarin za ukras i uživajte u jelu.

Riba

Morska riba bogata je omega-3 masnim kiselinama i probavljivim proteinima koji imaju visoku biološku vrijednost. Osim toga, sadrži vrijedne količine joda potrebnog za pravilan rad štitnjače.
U Dalmaciji se jede puno srdela..

Ove ribe su bogate omega 3 masnim kiselinama, linolnom kiselinom i kalcijem. Jako su zasitne i ukusne, a mogu se pripremiti na tisuće načina. Najbolje ih je pripremati sa lovorom i/ili limunom.

Sirovo voće i povrće

Na Mediteranu se svaki doručak temelji na puno voća, a važan dio svakog ručka je sirovo povrće ili salata. To je način života. Hrana je uvijek sezonska i često iz vlastitih vrtova. Druge su nacije shvatile važnost sirovog povrća i poduzimaju istraživanja na tu temu.
Ono na čemu su Mediteranci temeljili cijeli svoj život, za svijet je nedavno postalo pokret za bolje zdravlje.
No sami pokret sirove prehrane kao jedinog načina jedenja pokazao se nesavršenim, dapače štetnim.

Jedna od najvažnijih stvari kod sirove hrane i ono što je prednost u odnosu na sve druge vrste hrane su enzimi.

Sirova prehrana osigurava prirodan unos enzima. Funkcija enzima sa starenjem opada, pa ih četo treba nadoknadjivati izvana.
No, enzimi su ključni za proizvodnju hormona, masti i ugljikohidrata u metabolizmu, čišćenju krvi, reprodukcijskim funkcijama i još mnogo toga.
Meso

Meso životinja koje pasu na livadama uz obalu, koje su pune začina i bilja, ima poseban okus i nutritivnu vrijednost. Trava na pašnjacima, „posprejana“ morskom vodom, obogaćena je jodom i drugim mineralima, pa je odlična hrana za životinje. Osim toga, način pripreme jela iznimno je jednostavan i čuva nutritivnu vrijednost namirnica. Dalmatinsko meso s Mediterana ima dodanu vrijednost koja doprinosi zdravlju vašeg organizma.
Fermentirani proizvodi

Fermentacija je pretvorba šećera u etanol. Hrana je obogaćena vitaminima i bolje konzervirana. Vina i sir proizvedeni su prirodnim putem i mogu se grickati i piti u dobrom društvu uz dobru pjesmu.

U malim količinama ovi su proizvodi vrlo zdravi. Ako pretjerate s njima, mogu biti štetni.
Mediteranci ih konzumiraju umjereno.

Vino

Vino je također zdrav fermentirani proizvod.

Vino se proizvodi fermentacijom grožđa. Najbolje je fermentirati bez dodavanja šećera, enzima i nekih drugih tvari. Kvasac troši šećer i pretvara ga u alkohol i CO2.

Vino ima dugu tradiciju i posebnu dušu vezanu za njega. Vino se pije s poštovanjem. Zato ga pijte na mediteranski način.

Resveratrol, koji se nalazi u crnom vinu, štiti od bolesti srca. Najbolji učinak postiže se ako se vino pije polako, po mogućnosti prije jela i nikako za vrijeme jela.

Vino sadrži flavonoide. Jedan od najvažnijih je kvercetin. Njegova koncentracija raste kada je grožđe više izloženo sunčevoj svjetlosti. I resveratrol i kvercetin djeluju na zaštitu zdravlja.

Bilje

Korištenje ružmarina, lovora, bosiljka, kadulje, majčine dušice i komorača daje jelima određene okuse koji nas mogu ponovno povezati s prirodom, a ujedno povećati razinu užitka.

Začini se dodaju pažljivo. Kao i u svemu što je mediteransko, uravnotežena mjera je od najveće važnosti. Biljke kada se dodaju određenim okusima stvaraju brojne kemikalije koje djeluju poput antibiotika, uništavajući mikroorganizme. Dakle, imamo gastronomski užitak i praktičnu vrijednost začinskog bilja.

SOL u pravom trenutku i u pravoj dozi

Umjerena količina soli, dodana u pravom trenutku, daje jelima gurmanski doživljaj i završni štih. Regulacijom količine soli moguće je promijeniti fiziologiju tijela, poput krvnog tlaka, umora, rada bubrega, hidratacije i još mnogo toga.
Koristite uvijek cvijet soli.

Delicije i užitak

Modus Vivendi – uživajte u delicijama. Mediteranski užitak često znači samo jednostavnu hranu. Međutim, važno je uživati polako i s užitkom. Primjerice, domaći kruh uz ekstra djevičansko maslinovo ulje je odličan, ili što kažete na inćune, pršut, kozji i ovčji sir u maslinovom ulju.
U tradicionalnim hrvatskim konobama ili konobama često se uživa u mediteranskim delicijama. Kao mjesto okupljanja prožeto je smijehom i pjesmom, mjesto vrhunske hrane. Poznati hrvatski književnik, pjesnik, novinar i urednik Jakša Fiamengo rekao je kako je konoba mjesto za provjeru dobrih okusa.
Konoba je mjesto za testiranje dobre hrane i vina. Umjerenost u hrani i razgovoru znači općenito postići umjerenost u životu.

Lagani post

Petkom se suzdržavamo od jedenja mesa, a jedemo samo ribu i povrće. To znači da svakog petka jedemo manje i skromnije. Lagani redoviti post jača tijelo.
Starije generacije redovito poste jednom mjesečno. Ne jedu meso i ribu, voće i piju samo vodu, a možda pojedu i nešto povrća.
Redoviti umjereni post, kakav imaju Mediteranci, jača i liječi tijelo i duh.
Posebno se preporučuje kod kroničnih bolesti.
Čisto tijelo je najvažniji i prvi korak prema dobrom zdravlju.
Pridružite nam se i uživajte u mediteranskom stilu detoksikacije, koja je jednostavna, uz pomoć ukusnih namirnica i bez dramatičnih nuspojava.
Svježi morski zrak

Morski zrak, koji u sebi nosi pozitivne ione, hrani naše tijelo.
Borova šuma, koja se nalazi pored našeg hotela i blizu mora, emitira mnogo negativnih iona. Dovoljno je samo stati pored vodopada da osjetite kako na vas utječu negativni ioni. Okolina koja sadrži negativne ione opušta i okrepljuje tijelo. Uz pogled na živo more i borove iglice koje su jedan od najboljih generatora negativnih iona, sigurno ćete se osjećati odlično.
Zrak ispunjen pozitivnim ionima, kakav je u gradovima, uredima s umjetnom rasvjetom, uzrokuje umor, pospanost, otežano disanje, napetost, česte glavobolje, peludnu groznicu, alergije, depresiju, naviku zijevanja već oko podneva i pospanost, poteškoće pri ustajanju, buđenju uz osjećaj težine i ošamućenosti.
Puno sunca i puno vitamina D

Vitamin D se sintetizira u koži nakon izlaganja ultraljubičastim zrakama sunca ili nekim umjetnim izvorima. Obično se najveće količine nalaze u ribi kao što su skuša, som, losos, srdela, tuna, jegulja, ulje jetre bakalara, kao i u gljivama i jajima. Preporučena dnevna doza u Europskoj uniji je 5 μg. Vitamin D važan je za gustoću kostiju, a time i za kvalitetu kostiju, važan je za imunološki sustav, prevenciju raka i prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Iskoristite izlaganje suncu i dajte svom tijelu priliku da iskoristi sunčevu energiju, čime će vaše tijelo biti spremnije za duge zimske mjesece.
Povećanje unosa tableta vitamina D može smanjiti magnezij, pa se pobrinite da unos magnezija bude dovoljan.
Filozofija spore hrane

Polagano jedenje, pravilno žvakanje hrane, omogućuje tijelu da maksimalno iskoristi hranjive tvari iz hrane.
Žvakanje nam omogućuje da osjetimo slatkoću hrane poput one u voću, mesu, ribi i povrću, dok istodobno odbijamo žudnju za kolačima. To u konačnici stvara ravnotežu inzulina u tijelu, smanjuje stres i regulira težinu.
Mediteranci se puno smiju

SMIJEH JAČA IMUNOLOŠKI SUSTAV
TKO SE ZADNJI SMIJE, SMIJE SE PREKASNO!!

Kontakt: mulier@mulier.hr 

 

MULIER PREHRANA

Mulier prehrana je zlatni omjer praksi i izbora koji zajedno drže pravac zdravlja.

Mulier prehrana je tretman po mjeri i usmjeren na temeljne uzroke krize.

Idemo ravno do izvora, a tijelo nas slijedi prolazeći kroz duboku transformaciju. Ova faza procesa ne zahtijeva puno volje, jednostavna je i intuitivna.

Vjerujemo da je tijelo put.

Tijelo trebamo dovesti u stanje ravnoteže, ljepote i vitalnosti.

Tijelo je ključ, ono je mjesto gdje trebamo djelovati.

Međutim, tijelo skriva toksine.
Oni nakupljaju vodu i čine nas starima, otečenima).
Tijelo skriva višak masnoća koje su sklone upali (celulit, debljina..)
Tijelo skriva blokirane emocije. Zato često emocije u tijelu liječimo s hranom.

Emocije poput straha, ljutnje ili tuge ne doživljavamo samo u glavi, doživljavamo ih također i u tijelu, kao palpitacije (tijelo reagira na stres pojačanim otkucajima srca), kao stezanje u prsima, bolove u trbuhu, trnce, glavobolje, napetost u čeljusti, bolove u vratu i leđima, gubitak glasa, gubitak kose, alergije, bolove u mišićima, poremećaj ravnoteže, loše držanje itd.

Tijelo je vrlo osjetljivo i ono nam pokazuje gdje je problem.

Dijagnozu kroničnih bolesti najbolje je započeti sa analizom simptoma.
Simptomi kazuju sve.
Tako ćete uštedjeti novac i vrijeme te spriječiti propadanje zdravlja obilazeći sofisticirane a ponekad i štetne dijagnostičke metode.

Kod liječenja tijela uvijek moramo paziti na probavu.

Važno je utvrditi koja faza probave nije u ravnoteži. Da bismo to mogli ispravno učiniti, važno je znati da se probava sastoji od tri faze:

  • Probava masti, ugljikohidrata i bjelančevina
  • Apsorpcija probavljene hrane i njena ugradnja u naše tijelo
  • Eliminacija toksina i viška nastalih u prve dvije faze procesa

Morate znati u kojem stadiju probave imate problema. Svaka faza se tretira drugačije.

Svaka faza probave uključuje probavu emocija kao i hrane. Na primjer, ako nas netko uvrijedi ili povrijedi, osjećamo ljutnju, a ona se može manifestirati kao napetost u vratu ili kao glavobolja ili bol u želucu….ovisno o  konstituciji.

Ako se ta ljutnja ne probavi i ne razgradi na drugu ‘supstancu’, kao što je prihvaćanje npr., tada se ljutnja prenosi na naše zglobove, mišiće koji su vezani uz njih, mišićnu fasciju, naše ligamente i tetive.
Ovo je vrlo tipično i vrlo često.
Vrlo jednostavno a i dokazano nizom medicinskih studija – ljutnja izaziva kontrakciju mišića, što smanjuje neuromuskularnu provodljivost, što smanjuje cirkulaciju i dovod kisika i hranjivih tvari u stanicu, zadržava toksine, uništava staničnu membranu, razvija upalu i na kraju simptome.
Osim toga ljutnja djeluje na hormone tako da diže kortizol, koji diže šećer, što utječe na cijeli metabolizam.Uz to kortizol dodatno stišće mišiće i krvne žile.
Ljutnja djeluje na probavni sustav tako da jača simpatikus koji smanjuje motilitet crijeva a to izaziva sve moguce probavne probleme.

Te neprobavljene emocije pretvaraju se u blokirani prijenos elektrolita (pa čak i struje), što dovodi do ukočenosti i upala. Kako tijelo pohranjuje negativne emocije, tako pohranjuje i toksine koji uzrokuju bol i upalu.

Emocije su tako povezane s tijelom.

To je nešto što moramo imati na umu i uvijek tražiti vezu između onoga što se događa u našim životima i u našim tijelima.

Ne zaboravite – tijelo ne laže.

Nažalost, često se predugo ignoriraju simptomi tijela, naviknemo se na povremene glavobolje, bolove u zglobovima, probleme sa probavom…a ne bismo smjeli.

Zato je detoksikacija prvi i ključni korak u prevenciji i liječenju. Dodavanje dodataka prehrani i lijekova jednostavno neće pomoći – samo može dodatno opteretiti tijelo.

Kako otkrivamo ključne informacije na temelju znakova i signala koje nam tijelo šalje? Kako tumačimo što to znači?

Kao što smo spomenuli, sve oko nas matematički je povezano i sve teži ravnoteži.

Zato imamo dva uha i jedna usta (zlatni rez).

To bi značilo da bismo trebali dvostruko više slušati nego što govorimo.

To je naša strategija – pažljivo slušati klijenta i uvažavati ono što nam govori kako bismo uzeli ključne informacije i pronašli korijen problema.

Vaš liječnik treba ovu ključnu informaciju. Vaš liječnik mora znati koji je izvor problema. Klijent treba suosjećajno iscjeljenje, treba ga vidjeti i čuti.

Vi ste klijent. Morate se osjećati sigurno i imati podršku kako biste posegnuli duboko u sebe i pronašli prave odgovore.

Kada vaš liječnik bude znao gdje ste, kakvo je vaše zdravstveno stanje, koji je izvor vašeg problema i kako je vaše tijelo povezano s vašom dušom, znat će što učiniti.

Sada možemo prijeći na temu dijete. Znam da vas najviše zanima kakav biste plan prehrane trebali imati. Međutim, prehrana je složena tema. Jednostavni dio imate u tekstu gore – pročitajte osnovne preporuke za prehranu.

Hranu smo navikli definirati prema kalorijama, glikemijskom indeksu (GI), glikemijskom opterećenju (GL), količini šećera, masti i proteina, vitaminima, mineralima, pH kvaliteti, probavljivosti, razini toksina i hormona, sadržaju vode, mirisu, okusu, konzistentnosti…

Ali hrana nije u kalorijama. Ne radi se o zdravoj ili nezdravoj hrani. Ne radi se o proteinima, ugljikohidratima i mastima. Dijeta se odnosi na kemiju i fiziku u vašem tijelu koja podržava vašu probavu. Tj. biokemiju.

Kada razumijemo prehranu, hrana može biti naš lijek.

Kada započnete s Mulier programom, ovisno o vašim potrebama i temeljnom problemu, liječnik će početi razmatrati vaš plan prehrane.

Plan prehrane uzima u obzir koje vrste hrane jesti (protuupalnu, alkalnu, niskog GI, niskog GL), kako ih kombinirati (kombinacije namirnica po dr. Hayu, kombinacije za mršavljenje, za smanjenje alergijskih reakcija), kako ih kuhati (na pari, u ulju, kuhati bez ulja), koje jesti sirove (i kada), kada jesti (ovisno o konstituciji), koje pauze između obroka raditi (ovisno o hormonskom statusu), što izostaviti (namirnice koje ometaju ozdravljenje), što rjeđe jesti (namirnice koje u velikim količinama mogu biti štetne), što piti (jako važno!), što ne piti (najvažnije!), kako se prilagoditi vašem novom režimu (motivacijski plan) itd.

Nakon temeljitog uvida u vaše specifične potrebe, liječnik Vam može preporučiti dijetu i plan prehrane.

U holističkom centru Mulier svi započinju s dvotjednom Mayrovom kurom detoksikacije crijeva ili dr. Worm detoksikacije jetre.

Nakon što završite dvotjedni detoks možete nastaviti s Mulier dijetom, alkalnom dijetom, Mayrovom prevencijom, blagom dijetom čišćenja, LCHF dijetom, Dr. Worm dijetom, dijetom Metabolic balance, mediteranskom dijetom ili bilo kojom drugom dijetom primjerenom vašoj dobi, konstituciji i zdravstvenom stanju.

Mulier prehrana u programu njeguje vas u cijelosti i educira vas kako da nastavite kada završite program.

Prehrana se ne odnosi samo na izbor namirnica, prehrana je o probavi tih namirnica a to se zbiva skriveno u tijelu. Samo simptomi i izgled tijela govore što se zbiva iza zastora.

Radi se o tome što nas stvarno hrani na način da ostanemo siti i ispunjeni.

Ljudi jedu previše, prebrzo, prekasno tijekom dana, prečesto – ali ipak ostaju gladni.

Što je prava hrana i koliko nam je potrebna?

Izvori hrane za ljude:

  • sunce
  • zemlja
  • voda
  • dah
  • namirnice
  • spavanje
  • pozitivan um i emocije

 

Svaki dan, kao što jedemo određenu količinu hrane, trebamo se hraniti i njegovati suncem, vodom, kisikom, mirnim snom i kontaktom s prirodom.

Posebno važna namirnica su pozitivne emocije.

Stoga moramo napraviti plan prehrane i za vaše emocije. Moramo doći do emocionalnog izvora problema kako bismo došli do rješenja za tijelo koje će trajati.

Kad se tijelo izliječi, emocije se mijenjaju.

Kada se emocije promijene, transformacija je moguća.

Stari Grci su to davno shvatili:

MENS SANA IN CORPORE SANO. U zdravom tijelu zdrav duh.

Stoga uzmimo pauzu i dopustimo da nas uspjeh sustigne. Ova pauza počinje na Holističkom zdravstvenom odmoru, vidi OVDJE.
Tu radimo individualnu dijagnostiku, grupnu terapiju za tijelo i edukaciju o prevenciji.

Prije svakog plana prehrane preporučamo da napravite test intolerancije na hranu, najbolje iz vlasi kose, test intolerancije na hranu 

        

 

ZA TEBE I TVOJE TIJELO

Čitaj, primjenjuj, poboljšaj 

Koristi detoks protokole sa proizvodima i uputama 

Dođi na holistički zdravstveni vikend  u Šibeniku   

 

Kontakt: mulier@mulier.hr 

Primajte korisne savjete
Meri Bura, dr.med.

Meri Bura, dr.med.

Štitnjača, debljina, umor -  zahtijevaju liječenje i duše i tijela. Liječenje tijela započinje promjenom prehrane. Duša se liječi uz stručnu potporu i ulaganjem u znanje. "Život je predug da budete bolesni i prekratak da se predugo tražite. "

Close
Košarica0
There are no products in the cart!
Nastavi kupovati
0