kurkumin

Metaboliti kurkumina i njihovo protuupalno djelovanje

Objavljeno:
13.12.2023.

Kurkumin je razlog zašto nam je korisno da jedemo kurkumu koji mnogi vole zbog finog specifičnog ukusa koji daje raznim jelima. Kurkumin ima mnoga izvanredna zdravstvena djelovanja koja su znanstveno potvrdjena.
Sam kurkumin je polifenol i daje žutu boju kurkumi. Izoliran je još davne 1815.g. (Vogel i Pelletier).

U medjuvremenu je otkriveno da kurkumin ima slijedeća djelovanja:

 • Protuupalna (Jurenka 2009)
 • Antioksidativna (Asouri at al. 2013)
 • Antivirusna (Mathew and Hsu, 2018)
 • Antimikrobna (Moghadamtousi at al, 2018)

Njegova zdravstvena djelovanja i sigurnost primjene potvrdjena su i kod karcinoma (Majeed at al., 2015), dijabetesa (de Melo at al., 2018), te u protektivnom djelovanju na funkcije jetre.

 

Kurkumin spada u kurkuminoide i kada je zajedno sa jos dva prirodna kurkuminoida (DMA i BDMC) tada je najefikasniji.
Curcumin C3 Complex dobiva se iz suhih rizoma Curcuma longa (kurkuma) koji je standardiziran na minimum 95% kurkuminoida pa sadrži kurkumin, demetoksikurkumin (DMC) i bisdemetoksikurkumin(BDMC).

 

Metaboliti kurkumina

Metabolite je najjednostavnije opisati kao nusproizvode metabolizma. Metaboliti kurkumina su DHC i THC. Oni su kemijski spojevi koji nastaju u nizu procesa u probavnom traktu čovjeka koji je konzumirao kurkumin i imaju antiupalna svojstva.
U studijama koje su rađene na miševima, nakon biotransformacije u crijevima, kurkumin je bio dostupan u jetri, bubrezima ali i u mozgu.  (Wang at al., 2018) – što daje mogućnost razmišljanju da može biti od koristi kod problema u moždanom tkivu (cirkulacija, intoksikacija, upala…koje pak utječu na koncentraciju, memoriju, raspoloženje…).

Kurkumin se biotransfomira u crijevima najprije u DHC (dihidrokurkumin) a zatim u THC (tetrahidrokurkumin).

 

Znači, kada konzumirate kurkumin, u vašim crijevima nastaje DHC i THC.

 

Metabolit kurkumina DHC

Yu i suradnici su istraživali in vitro efekt DHC-a na akumulaciju masti, oksidativni stres i inzulinsku rezistenciju – sve važne parametre koji prethode manifestnim kroničnim bolestima (visokom tlaku, srčanim bolestima, dijabetesu, debljini…). DHC ima i antialergijska svojstva povezano sa njegovim protuupalnim djelovanjem.
Zbog djelovanja na metabolizam lipida, oksidativni stres i inzulinsku rezistenciju, kurkumin, točnije DHC djeluje protiv razvoja masne jetre. Uz kurkumin te niz namirnica koje pomažu u prevenciji masne jetre, je i Beta glukan, inulin, omega 3, taurin.

Zbog hrane pripremane na nezdrav način, podgrijavane hrane iz restorana, redovite konzumacije alkohola (akumulacija), slatke hrane …, rizik obolijevanja od masne jetre u danasnjem svijetu je vrlo visok, s pretpostavkom da 60% stanovništva Europe ima masnu jetru (NAFDL).

Masna jetra je rizični i održavajući faktor za niz probavnih, hormonskih i cirkulacijskih tegoba.

 

Metabolit kurkumina THC

Drugi metabolit kurkumina THC, pokazalo se da ima efekt na prevenciju starenja pa se koristi u antiage kremama.
THC nastaje u crijevima biotransformacijom iz kurkumina uz pomoć bakterije Echerihije coli ili uz pomoć gljivica, pa na kraju u plazmi imamo 6-9x veću koncentraciju THC-a nego kurkumina. A upravo je THC koji je metabolit kurkumina medijator antioksidativne aktivnosti kurkumina (Somparm at al, 2007). Njegovo antioksidativno djelovanje je analiziano u studijama pacijenata sa Alzheimerom, kod alkoholičara, kod srčane ishemijske bolesti, bolesti jetre i bubrega.
Ono što moramo znati je da THC djeluje na dva načina:

 • Sprečava nastajanje slobodnih radikala
 • Reagira sa nastalim radikalima i sprečava njihov štetan učinak

Tvrtka Sabinsa je radila nekoliko studija u kojima je dokazao da je TCH jači antioksidans od najuobičajenijih – vitamina C i vitamina E.
THC ima jaku protuupalnu aktivnost koja je istraživana kroz efekt na TNF (tumorski faktor nekroze koji se oslobadja kod infekcije i traži od tijela protuupalni odgovor) i na IL6 (medijator upale), (Zhao at al, 2015).

THC takodjer ima antiglikacijski potencijal (Pari and Murugan, 2007). Glikacija je proces u kojem se tjelesna DNK, tjelesne masnoće i proteini oštećuju tako što se na njih vezuje glukoza pri čemu se stvara AGEs – advanced glycation end products. Zašto starci imaju staračke pjege? Eto, baš zbog toga. Zašto se ateroskleroza zakomplicira? Zbog glikacije. Nakupljanje AGEs pridonosi početnoj ozljedi endotela.
Zašto imamo celulit? Zbog upale nastale vezivanjem glukoze na masne stanice tijela.

U najboljim antiage klinikama u kojima sam radila velika pozornost se posvećuje ovom procesu i njegovom liječenju i prevenciji. U tom smislu daju se antiglikacijski agensi koji preveniraju stvaranje ACEs-a. Ovdje se ne radi samo o estetici, nego o produljenju života i zdravlja.

 

Kurkumin u kulturi

U Indiji i Aziji gdje su još uvijek na mnogim mjestima reducirane higijenske mjere, korištenje kurkume koja sadrži kurkumin je jedna od preventivnih mjera za sprečavanje crijevnih infekcija.

Čistoća je pola zdravlja, a nečistoća njena druga polovica. To je vrijedna rečenica ako živimo u prirodi i ako se ono „nečistoća“ odnosi na zemlju, bakterije i mikroorganizme iz zemlje koja je čista od kemikalija.
No „nečistoća“ se u našem svijetu često odnosi na najgore vrste smeća iz hrane i okoline (pestidici, toksini, zarazne životinje..) koje devastiraju zdravlje.

Zato želim naglasiti da je čistoća puno više od polovine zdravlja.

No, okolinu ne možemo lako mijenjati, pa je kurkumin od značajne važnosti i nama kao prevencija od crijevnih infekcija i tinjajućih upala (crijeva, krvne žile, koža, želudac, usna šupljina, spolni organi, pluća…).

 

Kurkumin u prevenciji upale

Obratite pažnju na svoje zdravlje, na svoje tijelo, na početne simptome koji ukazuju na upalu – alergije, inzulinsku rezistenciju, debljanje, kardiovaskularne probleme (kao posljedica nakupljanja masti na krvnim žilama), anksioznost i depresija. Obratite pažnju na simptome koji vam se čine nebitni, koje gotovo svi imate, koje mislite da treba riješiti tabletom kako bi potisnuli simptom da se ne vidi.

Vremenom se ti opći simptomi  pojačavaju, što ćete kasnije još manje primjećivati, a onda će se jednog dana pretvoriti u dijagnozu.

Prevencija je pola zdravlja – ja bih rekla, a njena duga polovica je čistoća (okoline, hrane, misli, tijela).

 

Zato obratite pažnju na slijedeće „nevidljive“ simptome (jer ne obraćate ozbiljnu pažnju na njih):

glavobolja
začepljen nos
hrkanje
gušenje za vrijeme spavanja

česti pad imuniteta
bolovi u zubima
krvarenje desni
loš zadah iz usta, neobičan okus u ustima
napet vrat
kratki dah
problemi sa srcem
bolovi u prsima
podrigivanje
vraćanje kiseline
nadutost, osjećaj punoće
bolovi u trbuhu
stolica
vjetrovi
bolovi u trbuhu

hemoroidi

bježanje stolice ili urina
bol za vrijeme sexualnog odnosa
vaginalni iscjedak
osip na koži
oticanje kože
poremećeno spavanje
umor
depresija

anksioznost

Oni koji imaju 1 stalni simptom (od gore navedenih) do 2-3 povremena i ako su stariji od 35-40 godina, već su zakoračili na put gdje se javljaju i vladaju kronične bolesti.
Bolest ni bol nisu normalno stanje, i čim navršimo 35 godina moramo razmišljati o prevenciji bolesti, njezi tijela i prisutnosti u vlastitom zdravlju. Prvo nam počinju bolovi u leđima, a oni nisu najčešće posljedica dizanja teškog tereta…već su najčešće upalne ili mentalno-emotivne prirode pa ih tako treba i rješavati.

 

Za brigu o zdravlju je potrebno znanje. Znanje koje primjenjujete u trenutku, a ne informacija koju dijelite s prijateljima na kavi.

To znači da ćete morati uvježbati to znanje kako bi ono postalo rutina a rutina vaš životni stil.

Uzimanje protuupalnog agensa kao što je kurkumin čiji metabolit DHC dodatno jača njegova zdravstvena svojstva je dobra rutina.
Tinjajuće upale su stvarnost i treba ih biti svjestan. One su u podlozi „nevidljivih“ simptoma.

Najbolji način da kontroliramo svoje zdravlje je kroz svakodnevicu, kroz prehranu i kretanje.

Neka hrana bude naš lijek, pa osim što ćemo se držati pravila o ritmu prehrane, vrsti dijete, korištenjem čistih namirnica i sl., pazimo da redovito unosimo i protuupalnu hranu kao što je kurkuma i sve začinsko bilje koje nam je na raspolaganju.

 

Recepti s kurkumom

Evo jednog recepta iz Indije sa kurkumom koji blagotvorno djeluje na energiju i probavu.

Khitcheri:

Osim što je vrlo ukusan, Khitcheri je temelj ayurvedske medicine i potpora pri liječenju svih poremećaja. To je idealna kombinacija proteina, vrlo hranjiva i lako probavljiva. Smanjuje kiselost i preveliko zagrijavanje tijela i dobro djeluje na sve Doshe (razne tjelesea konstitucije koje uzimaju  u obzir probavu, mentalno stanje i  mišićno/koštani sustav).

(recept za 4 osobe):

 • 1 šalica basmati riže
 • ½ šalice žute soje
 • 3 žličice ghee-ja
 • 1 žličica sjemenki crne goruščice ili komadić svježeg đumbira
 • 1 žličica sjemenki kumina
 • ½ žličice kurkume
 • ½ žličice soli
 • 4-6 šalica vode

Priprema:

Operite rižu i leću, koju možete ostaviti bar 2 sata da se namoči, kako bi postala lakše probavljiva. Na ghee-ju lagano zagrijte sve začine, dok sjemenke ne zapucketaju. Dodajte leću i rižu, posolite i dobro promiješajte. Dodajte vodu i prokuhajte 5 minuta u nepokrivenoj posudi, a zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko pola sata.

I na kraju Vam šaljem recept za protuupalni smoothy koji je kod mojih pacijenata koji imaju probleme sa Hashimotom i drugim autoimunim bolestima (kao što je i debljina!) često početak terapije.
Svaki pacijent dobije individualnu recepturu, no ovo bi bio recept za većinu.

U blender stavite šaku badema, šaku suncokretovih sjemenki, 2 žlice maslinovog ulja, pola do cijeli limun, pola banane ili komad ananasa, 2 velike žlice Hepafasta, 2 velike žlice hidroliziranog kolagena, istresite 2 kapsule kurkumina Hug Your Life i dodajte malo kurkume, dodajte vodu i smiksajte (uvijek najprije miksajte najtvrdje sastojke kao bademe, suncokretove sjemenke..).

Neka to bude vaš zdravi doručak i prevencija upale ili početak terapije upalnih bolesti.

Kako biste saznali da li vaši „nevidljivi“ (vidi gore) simptomi vode u ozbiljnu bolest, napravite Mikrobiom test da dobijete činjenice o stanju vaše probave (sastav bakterija, razina antitijela, upala, imunitet, toksini, enzimi…) i da li već sada s malim promjenama možete spriječiti razvoj kronične bolesti poput visokog tlaka, dijabetesa, debljine, hormonskih bolesti ili možete smanjiti sadašnje tegobe koje vas muče.

Primajte korisne savjete
Meri Bura, dr.med.

Meri Bura, dr.med.

Štitnjača, debljina, umor -  zahtijevaju liječenje i duše i tijela. Liječenje tijela započinje promjenom prehrane. Duša se liječi uz stručnu potporu i ulaganjem u znanje. "Život je predug da budete bolesni i prekratak da se predugo tražite. "

Close
Košarica0
There are no products in the cart!
Nastavi kupovati
0