Meri Bura

Intervju na Mixer-u

Objavljeno:
29.09.2021.

Dr. Meri Bura: Naučite kako prevenirati i boriti se protiv bolesti štitnjače!

Zdravlje je mnogo više od tablete. Zdravlje je uronjeno u životni stil. Naučite o svim segmentima životnog stila za koje niste ni sanjali da su povezni sa zdravljem, ističe dr. Bura najavljujući jedinstvenu edukaciju o holističkoj prevenciji i liječenju bolesti štitnjače, debljine i umora

Bolesti štitnjače postale su veliki javnozdravstveni problem širom svijeta, a prevencija bolesti, očuvanje zdravlja štitnjače, pravodobna dijagnostika i liječenje predstavljaju najbolji način na koji možemo znatno smanjiti globalno opterećenje ovim bolestima. Zdravi životni stil može prevenirati bolest, a upravo holistička medicina povezuje standardne medicinske procedure i tradicionalne prirodne metode liječenja te daje rješenja za očuvanje zdravlja kroz zdravi životni stil.

Stoga dr. Meri Bura u 16. i 17. listopada u Šibeniku organizira „Edukaciju s dr. Meri Bura i liječnicima specijalistima o holističkoj prevenciji i liječenju bolesti štitnjače, debljine, umora” koja je namijenjena i liječnicima i pacijentima te cijeloj zainteresiranoj javnosti, a čiji je medijski pokrovitelj Mixer.hr.

O ovoj jedinstvenoj edukaciji koja ima za cilj odgovoriti na sva važna pitanja vezana za dijagnostiku i terapiju štitnjače kroz teme o mentalnom zdravlju, fizičkom zdravlju, o prehrani, regeneraciji i antistresu, promovirati holističku prevenciju i holističke terapije u liječenju štitnjače te prirodne načine liječenja i prehranu, zdravi životni stil razgovaramo s dr. Meri Burom, doktoricom medicine, osnivačicom holističkog centra Mulier te kreatoricom Mulier metode i ove jedinstvene edukacije.

 

Moja najveća dostignuća su pacijentice koje su izliječile svoj život

Ako je nomen omen, Vaša uža specijalizacija ne daje prostora ni danu mirovanja. Ima li mjesta maestralu i burinima u kontekstu Vaših aktivnosti?

Maestral ideja i znanja je stalno prisutan, a Bura je tu da sve pročisti, fokusira i plasira.
Jer danas u moru informacija koje intoksiciraju i tijelo i um svima nam je najviše potrebna prava istinita i korisna informacija koja nam služi. U ovom slučaju – za zdravlje žena.

Molim Vas korak dva unatrag. Što je bila inicijalna iskra ili događaj/i koji su presudili Vašem interesu za odnosnu granu medicine?

To je bila slučajnost, igra okolnosti. Ja sam htjela biti učiteljica, što evo na kraju i jesam.

U dosadašnjoj karijeri – što biste mogli izdvojiti kao highlightove i Vama osobno najdraže uspjehe i postignuća vezana za struku?

Moja najveća postignuća su pacijentice koje su izliječene, koje su uz moju podršku promijenile životni stil, životne okolnosti i započele zdrav sretan život. To me neizmjerno veseli.

Na rad hormonskog sustava utječu emocije. Žene su primarno emotivna bića i vrijeme je da se to prihvati kao činjenica

Područje spajanja holističkog pristupa pacijentima koji u jednadžbu i nepoznanice stavljaju i uzrok i klasičnih medicinskih postulata prošlog stoljeća koja su se više oslanjala na saniranje posljedica. Koliko holistički principi često zadiru u područja podsvjesnog i placebo efekta na pacijente, a koliko se radi o osvješćivanju optimističnog pristupa, pozitivnih misli i energije pacijenata kao legitimnog načina podupiranja dosadašnjim klasičnim manje duhovnim oblicima old school medicine?

Holistički način prevencije i terapije nema nikakve veze sa placebom, holistički ne znači nešto drugačije od znanstvene medicine nego znači ujedinjena terapija znanstvene i prirodne medicine te znači liječenje cijelog tijela a ne samo jednog organa.
Znači liječenje cijelog životnog stila (prehrana, tjelesna aktivnost, san, radne i druge aktivnosti, komunikacija sa bližnjima, emotivna stabilnost…).

To sve zajedno vodi k tome da pacijentica nije objekt nego subjekt koji aktivno sudjeluje i od kojeg se očekuje sudjelovanje. To je zajednička aktivnost pacijentice i liječnika. Liječnik je tu da kaže što i kako, a pacijent to mora implementirati u svakodnevni život. Liječnik mora biti podrška u toj promjeni. Drugačije ne ide, drugačije nema dugoročnih rezultata.

Emocije su najvažnije

Autorica ste Mulier metode liječenja kralježnice. Ako možete konkretizirati u osnovnim crtama što podrazumijeva Vaš princip i ukoliko se razlikuje od medicinskih standarda, odnosno u kojim ih segmentima nadograđuje i unapređuje?

Ja se bavim ženskim zdravljem. Za žensko zdravlje je nužno zdravlje cijelog hormonskog sustava, balans u radu kortizola, progesterona, estrogena, testosterona i rada hormona štitnjače. Ako ovi hormoni nisu u balansu a oni tada negativno utječu na niz funkcija u tijelu. Zato su hormoni prva adresa na koju se obraćamo. Na rad hormonskog sustava utječu emocije. Žene su primarno emotivna bića i vrijeme je da se to prihvati kao činjenica. No, znanju o tome se pristupa kao nekoj znanstvenoj fantastici koju nitko ne prihvaća.

Emocije nisu važne. A stvarnost pokazuje da su najvažnije. Pa to možete vidjeti po masovnoj pojavi selfhelp literature, videa, predavanja na tu temu – pacijentice žele slušati o tome a u praksi liječnici nemaju vremena za to. I što se onda dešava? Pacijentice isprobavaju sve i svašta. Ako se tome pristupi stručno i ako se povežu emocije i hormoni u dijagnostici i terapiji onda imamo rezultate.

Također ste voditeljica holističkog centra Mulier. Kako na redovnim bazama funkcionira centar i pridonosi boljitku Vaših pacijenata, te jeste li zadovoljni rezultatima – u smislu zadržavanja kontakta i praćenja pacijenata nakon tretmana u centru?

Ja sam često pionir sa svojim uslugama, pa sam tako i online liječnik od 2014.
Sve rjesavamo preko maila i uz telefonske razgovore. Rijetko postoji indikacija da pacijentice vidim uživo i tada oni dolaze k meni u ordinaciju. Ja se bavim liječenjem životnog stila i na osnovi zdravstvenih upitnika i laboratorijskih nalaza dajem preporuku za prehranu, za životni stil i antistres. Uz to, ako je potrebno, prepisujem preparate i dodatke prehrani.

S obzirom na to da se razvojem društvenih mreža povećala i proširila ponuda praktičara raznih vrsta narodnih medicina, pa tako i šarlatana/nestručnjaka koji pod egidom pomoći drugima zapravo prodaju maglu te promoviraju nadriliječništvo, važno je progovoriti o trenutku koji odvaja profesionalce poput Vas od potencijalne zabune “na tržištu”. Kako pristupate svojim pacijentima ako dolaze sa skepsom i radite distinkciju između Vašeg pristupa? Rezultatima ili?

Meni nitko ne dolazi sa skepsom. Ovo radim od 2004. i na mom webu www.mulier.hr je niz članaka koje sam napisala i preko kojih pacijentice mene upoznaju. Kada se meni jave, one su spremne za promjene. Uživam raditi s njima i stalno sam im dostupna.

 

Jedinstvena edukacija s liječnicima i pacijenticama

Uskoro se u Šibeniku, sredinom listopada, održava zdravstvena konferencija susreta pacijentica i liječnika u Vašoj organizaciji. Edukcija o holističkom pristupu prevenciji i liječenju bolesti štitnjače? Kako je konceptualno i organizaciji zamišljena?

Koncept je holistički i kroz panele ćemo razgovarati s liječnicima o njihovim iskustvima i preporukama za liječenje štitnjače. Imamo 5 panela kako bismo obuhvatili sve što utječe na žensko zdravlje. Panel o mentalnom i emotivnom zdravlju, o fizičkom zdravlju, o prehrani i probavi, o detoksikaciji i antiageu i o antistresu.

Imate li ideju i viziju napraviti je tradicionalnom ili je riječ o eventu po potrebi te reagiranja na zdravstveno stanje nacije?

Vidjet ćemo. Ovo je moj doprinos svim ženama u Hrvatskoj. Na njima je da se prijave ako ih zanima, ako smatraju važnim. Na liječnicima je također da se prijave da svi zajedno šire sagledamo točke liječenja. Na svima je da šire ovu vijest kako bi žene koje sada same istražuju kome i gdje se obratiti dobile informaciju od stručnjaka. Ako je tako, postići ćemo cilj ove edukacije, a to je da smanjimo jaz između pacijentica i liječnika, da ih povežemo, da žene dobiju što traže.

Među točkama i ciljevima edukacija ističe se: promovirati holističku prevenciju i holističke terapije u liječenju štitnjače, promovirati prirodne načine liječenja i prehranu, dodatke prehrani. Lijepo Vas molimo, samo za uvod ako nam možete konkretizirati smjerove u kojima se komunicira i predlaže holistički pristup pacijentima?

Smjer je jedan, ako imate problem s kroničnom bolesti i ako ste spremni mijenjati svoj životni stil kako biste ozdravili, potražite holističke liječnike jer uz znanje i diplomu, neke od prirodnih metoda liječenja imaju osnovno medicinsko znanje.

Ako nam možete najaviti neke sudionike i područja medicine o kojima će raspravljati?

U panelu o fizičkom zdravlju dolaze nam endokrinolog dr. Jozo Jelčić koji je napisao knjigu o debljini koja se referira na liječenje životnog stila i koji ima veliko iskustvo u liječenju štitnjače, otorinolaringolog dr. Miljenko Bura, koji je operirao tisuće karcinoma štitnjače, dr. Ljiljana Vidošević, specijalistica nuklearne medicine koja vodi ambulantu za štitnjaču, dr. Tomislav Čižmešija, liječnik obiteljske medicine, homeopat i edukator, dr. Jeanette Gjurić anesteziologica i liječnica kineske medicine.

S nama će biti i dr. Mirjana Kalauz, iskusna gastroeneterologinja, dr. Lejka Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistica, dr. Mladen Duduković, estetski kirurg s iskustvom, dr. Haris Boko, inženjer elektrotehnike, dekan na Cotrugli MBA, dr. Sanja Malbaša Gošović, liječnica obiteljske medicine koja je akupunkturolog i kozmetolog i ja, liječnica opće medicine i holistička liječnica FX Mayr. Sad vi zamislite koja je to količina znanja i iskustva u ovoj skupini.

Pozivam žene da se prijave i da nam šalju pitanja na koja žele čuti odgovore. Njiova pitanja su nam najvažnija. Zbog njih postoji ova edukacija.

 

Moramo napraviti razliku između dr. Googla i struke

Je li sudjelovanje na konferenciji slobodno za pacijente ili postoji neke vrste ulaznica, kotizacija?

Ulaznice se mogu nabaviti po manjoj cijeni od 450 kuna do 1. listopada za sudjelovanje online. Nakon 1. listopada ulaznice za online sudjelovanje su 750 kuna. Uživo sudjelovanje je 1500kn. Uz sudjelovanje na panelima, tu je niz pogodnosti, darova i slično.
Moramo osvijestiti vrijednost liječničkog znanja te napraviti razliku između dr. Googla i struke.

Zdravlje je mnogo više od tablete. Zdravlje je uronjeno u životni stil. Naučite o svim segmentima životnog stila za koje niste ni sanjali da su povezni sa zdravljem

Koliko je, prema Vašim saznanjima, globalna pandemija korona virusom supsidijarno utjecala na općenito psihofizičko loše zdravstveno stanje kroničnih ili sezonskih pacijenata?

Ne znam, nemam podatke o tome, nemam iskustva. Moji pacijenti imaju sve potrebno znanje i upute kako prevladati stres, a kada imaju dodatnih pitanja, ja sam tu za njih.

Koliko ste zadovoljni općenito zdravstvenim stanjem nacije i ljudi s kojima komunicirate te u kojem smjeru vidite da se društvo 21. stoljeća kreće iz perspektive Vaše domene specijalizacije?

To je vrlo različito. Uvijek je bilo i bit će bolesnih i zdravih, loših i dobrih ljudi, bogatih i siromašnih. Na meni je da širim vijest i znanje, a na pacijenticama je da izaberu.

Hvala Mixeru na ovom intervjuu i općenito na podršci. Vi ste pozitivan relevantan portal s kategorijama koje su me oduševile na prvi pogled: Lifestyle, Wellbeing, Glazba, Kultura – to su sve kategorije zdravlja, čestitam!

Zdravlje je mnogo više od tablete. Zdravlje je uronjeno u životni stil. Naučite o svim segmentima životnog stila za koje niste ni sanjali da su povezni sa zdravljem. Pridružite nam se na Edukaciji za stitnjaču, to je najkorisnija i najzabavnija edukacija za svaku ženu, bilo da boluje od neke bolesti štitnjače ili ne. Ovdje je riječ o ženi općenito.

 

Primajte korisne savjete
Meri Bura, dr.med.

Meri Bura, dr.med.

Štitnjača, debljina, umor -  zahtijevaju liječenje i duše i tijela. Liječenje tijela započinje promjenom prehrane. Duša se liječi uz stručnu potporu i ulaganjem u znanje. "Život je predug da budete bolesni i prekratak da se predugo tražite. "

Close
Košarica0
There are no products in the cart!
Nastavi kupovati
0