Pekar, lekar, apotekar

Objavljeno:
05.05.2016.

Pekar, lekar, apotekar ili konoba…

 

Dobre emocije – dobar život! 

Hrana  je jedna od stvari koja značajno utječe na Vaše raspoloženje i na Vaše emocije. 

Hrana Vas čini lijepima i zdravima. No, ponekad Vas hrana čini bolesnima….pročitajte više o tome:
Pekar, lekar, apotekar

Ako se hranite većinu vremena u pekarama, pa tako svaki dan, onda će Vam sigurno uskoro trebati liječnik (jer ćete razviti alergije, hormonske poremećaje, bolove u tijelu…), i na kraju ćete sve to platiti kod apotekara, pa i više nego treba, jer nitko vjerovatno neće ući u trag Vašim tegobama (koje potiču od umjetnog kruha, prepunog konzervansima, aditivima, glutenom), nego ćete pojedinačno dobivati razne recepte, vitamine, čajeve, lijekove (za napuhnutost, umor, alergije, dermatitise…).

 

Zdravlje probavnog sustava najvažniji je preduvjet zdravlja cijelog organizma.

Zdravi probavni sustav podrazumijeva:

Zdravu usnu šupljinu (zdrave zube, neobložen jezik, zdravu sluznicu)

Zdrav jednjak (neometano gutanje, odsustvo hijatus hernije te vraćanja želučanog sadržaja u jednjak)

Zdrav želudac (jaku želučanu kiselinu i dovoljnu količinu enzima)

Zdravo tanko crijevo (netaknutu crijevnu sluznicu koja je u stanju raspoznati štetne od korisnih tvari, dovoljan broj “dobrih” bakterija, dovoljnu količinu enzima)

Zdravo debelo crijevo (netaknutu crijevnu sluznicu koja je u stanju reapsorbirati vodu i crijevnom peristaltikom izbaciti stolicu redovito i potpuno iz organizma)

 

Što može naštetiti zdravoj probavi, pa prema tome i zdravlju cijelog organizma:

Nezdravi zubi i povečan broj štetnih bakterija u ustima

Nedovoljno žvakanje hrane (nedovoljno probavljena hrana ide u želudac i kao takva ga već opterećuje)

Nedovoljno sirove hrane u dnevnom jelovniku (što znači nedovoljno unošenje enzima)

Nedovoljan unos vode (nemogućnost odvijanja životno važnih procesa)

Previše prerađene hrane (sva procesuirana industrijska hrana)

Nestabilna emocionalna stanja i stres (poremećen hormonski sustav)

 

Unos previše prerađene hrane je jedan od značajnijih problema suvremenog života.

Jedna od najčešće konzumiranih preradjenih namirnica je pekarski kruh.

 

 

 

 

 

Pekarski kruh

 

Najčešće sadrži patuljastu pšenicu Triticum aestivum koja je genetski modificirana i ima velike količine škroba (amilopektina) i glutena. Škrob se vrlo brzo u organizmu razgrađuje na glukozu, podiže razinu šećera u krvi, aktivira inzulin, te aktivira mehanizme za spremanje viška glukoze u jetru, masno tkivo i mišiće. Takvom učestalom prehranom dolazi do stalnih varijacija šećera u krvi što moze rezultirati promjenama raspoloženja, s vremenom dolazi do rezistencije na inzulin što kod nekih žena moze rezultirati sa Sindromom policističnih jajnika (jer hormonski sustav je povezan!), te dolazi do nakupljanja masti na trbuhu i bedrima i opterećenju jetre. Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i piru. Kad je tijelo jednom senzibilizirano na gluten (a obično nakon učestalog dugotrajnog jedenja namirnica s glutenom – sve do jednog trenutka), onda postoji i mogucnost osjetljivosti na druge proteine slične glutenu, a ima ih i u zobi, prosu, kukuruzu, riži, grahu, slanutku, leći, soji, amaranthu, quinoji, heljdi.

 

Pa prema tome, svatko tko ima ozbiljan zdravstveni problem, uz izbacivanje glutena iz prehrane, treba izbaciti i sve gore navedene namirnice.

 

Što jesti? Vrlo jednostavno: kvalitetnu vodu (nikad iz plastike!), povrće (sezonsko), voće (sezonsko), ribu (samo svježu), meso (iz poznatog organskog uzgoja). Uz manju količinu jaja, svježih sireva, fermentiranih namirnica (kefir, kiselo zelje), kvalitetnih biljnih i životinjskih ulja.

 

Osim glutena, problem pekarskog kruha jesu i umjetna bojila i arome, opijati iz pšenice (protein iz pšenice koji se u probavnom sustavu razgrađuje na polipeptide, tzv. egzorfine – koji iz krvotoka prelaze krvno-moždanu barijeru i djeluju na mozak kao opijati, stvarajuči ovisnost).

 

Ova genetski modificirana pšenica nema vitamina A, D, C, B12. Preradom je izgubila većinu kalcija, ali ima puno fosfora (loše za rast kostiju i koštanu pregradnju), omjer omega 3:6 je smanjen u korist omega 6 – što izaziva upale, loš je izvor esencijalnih (prijeko potrebnih) aminokiselina, posjeduje fitinsku kiselinu koja se veže uz minerale kao što su magnezij, željezo, bakar, cink (pa koliko god uzimali minerale u dovoljnoj količini s prehranom, nikad dovoljno jer se ne mogu iskoristiti).

 

 

 

PREOSJETLJIVOST NA GLUTEN I BOLESTI KOJE MOŽE IZAZVATI, POGORŠATI

 

Hashimotov tireoiditis

To je kronična autoimuna upala štitne žlijezde s inflitracijom limfocita (vrsta leukocita). Simptomi koji se pojavljuju su simptomi hipotireoze, dakle smanjene funkcije štitne žlijezde. Dijagnoza se postavlja nakon utvrđivanja povećanog titra antitijela (anti TPA i anti TPO). Najčešče se lijeći nadomjesnom hormonskom terapijom hormonima štitnjače.

Hashimoto je najčešči uzrok smanjenog rada štitnjače. Često je udružen s drugim hormonskim poremećajima, kao sto je Addisonova bolest (smanjeno lučenje kortizola, koje pak može nastati nakon dugih iscrpljujučih perioda stresa uz povećano lučenje kortizola), vitiligo (depigmentacija kože), reumatoidnim artritisom, sistemskim lupus eritomatidesom, tip 1 dijabetesom, smanjenom funkcijom paratireoidnih žljezda (koje kontroliraju razine kalcija i fosfora u organizmu).

Većina ljudi manifestira simptome smanjene funkcije štitnjače (umor, opadanje kose, suha koža, debljanje), ali neki imaju simptome povećanog rada štitnjače (nervoza, znojenje, hiperaktivnost, izbuljene oči).

Smatra se da je jedan od uzroka ove neugodne bolesti i preosjetljivost na gluten. Izbacivanjem glutena iz prehrane uz druge zdravstvene mjere, simptomi bolesti mogu nestati.

 

Reumatoidni artritis

To je kronična autoimuna bolest koja pogađa simetrično najčešće zglobove na šakama.

Najčešća terapija su nesteroidni antireumatici koji smanjuju upalu.

No, međutim treba poduzeti mjere da do upale ne dođe.

Kriteriji za dijagnozu su: jutarnja ukočenost zglobova koja traje vise od 1 sat, artritis više od 3 zgloba, artritis šaka, simetrični artritis I specifični nalazi laboratorija i rentgena.

Prehrana bez glutena, zdrava prehrana, redovita detoksikacija, adekvatne vježbe mogu riješiti ovaj problem.

 

Dermatitis

To je upalna bolest kože uzrokovana pretjeranom aktivnošču imunih stanica (IgE, nonIgE). Uglavnom se javlja u gradskim sredinama. Pokazatelj je toksičnosti i upale u organizmu. Problem se može riješiti izbacivanjem glutena iz prehrane, uzimanjem većih količina zdravih masti, nadoknadom cinka, vit A. S obzirom da je koža i emotivni organ, potrebno je smanjiti stres tehnikama koje uravnotežuju lučenje kortizola.

 

Navedene bolesti, a i mnogi drugi problemi (umor, zamagljenost uma, hormonski poremećaji) mogu se riješiti (djelomično sigurno, a velika je mogućnost i potpuno), izbacivanjem glutena iz prehrane, i balansiranim obrocima da bi stabilizirali hormone.

Današnja genetski modificirana pšenica remeti zdravlje cijelog probavnog sustava, izaziva upalu crijeva koja tada nisu u stanju apsorbirati hranjive tvari iz hrane. Tako, imamo ljude koji se prejedaju, a izgladnjeli su. Problem današnjeg suvremenog svijeta nije u prehranjenosti, nego u pothranjenosti.

 

Sjetite se što bi rekao poznati tenisač Novak Đoković, a on je uspio!

Koliko sam vode popio?

Pod kolikim sam stresom?

I najvažnije: Što jedem?

 

 

Kruh naš svagdanji može biti izvor bolesti ako se radi od nekvalitetnog brašna koje je uz to puno aditiva.

Svakodnevna prehrana sa takvim kruhom dovodi do hormonskih poremećaja, a najčešći medju njima je poremećaj u radu štitne žljezde.

Tako da nas na kraju naša štitna žlijeza više ne štiti.

Kako vratiti zdravlje štitnjači?

Možete saznati na retreatu u Primoštenu od 24-26 lipnja: http://mulier.hr/usluge/vikend-sa-lijecnikom/revitalizacija-vrata-glave-stitnjace/

 

 

 

Primajte korisne savjete
Meri Bura, dr.med.

Meri Bura, dr.med.

Štitnjača, debljina, umor -  zahtijevaju liječenje i duše i tijela. Liječenje tijela započinje promjenom prehrane. Duša se liječi uz stručnu potporu i ulaganjem u znanje. "Život je predug da budete bolesni i prekratak da se predugo tražite. "

Close
Košarica
There are no products in the cart!
Nastavi kupovati
0