Organska hrana

Objavljeno:
11/04/2013

Organska hrana

 

Lord Northboume je 1939 godine utemeljio naziv “organska poljoprivreda” u svojoj knjizi “Pogled na zemlju” (1940), na osnovu svog koncepta po kojem je farmu smatrao kao jedan ┼żivi organizam. To je holisti─Źki, ekolo┼íki uravnote┼żen pristup poljoprivrednoj proizvodnji, suprotno onome ┼íto je nazvao “kemijska poljoprivreda” (a odnosi se na umjetnu ┬áplodnost i ne predstavlja organsku cjelinu). Dakle, organska hrana je ona koja se proizvodi na prirodan na─Źin koriste─çi isklju─Źivo dodatke iz prirode. Takva hrana se uzgaja bez pesticida ┬ái kemijskih gnojiva, ne sadr┼żi genetski modificirane organizme, ne tretira se zra─Źenjem niti joj se dodaju kemijski prehrambeni aditivi.

Nekada se hrana proizvodila iskljucivo na takav na─Źin, jer nije postojala prehrambena industrija, niti su potrebe za hranom bile tako velike. Pocetkom 20 stoljeca u proizvodnju hrane ukljucila se i kemijska industrija. Vec 1940g pokrenuo se pokret ÔÇ×Zelena revolucijaÔÇť kao odgovor na industrijalizaciju poljoprivrede.

Danas je potrebno imati cerftifikat za organsku proizvodnju, ┼íto garantira da takva hrana nema kemijskih dodataka, niti bilo ┼íto gore navedeno. Zemlje koje zahtijevaju takvu potvrdu o organskoj proizvodnji su Japan, Kanada, SAD i Evropska unija. To je i logi─Źno, jer upravo te industrijski razvijene zemlje imaju veliku proizvodnju neorganske hrane, koju je potrebno razlu─Źiti od organske, u cilju za┼ítite kupaca. U smislu ovih zakona, organska hrana je hrana proizvedena na na─Źin koji je uskla─Ĺen sa standardima koji su propisani na dr┼żavnom ili me─Ĺunarodnom nivou. Trenutno EU zakonodavstvo zahtijeva da se organska hrana biljnog i ┼żivotinjskog porijekla ozna─Źava kori┼ítenjem EU logotipa za organsku proizvodnju. Na oznaci tako─Ĺer mora postojati┬á broj koda certifikacijskog tijela koje je certificiralo organskog proizvo─Ĺa─Źa.

Procesuirana organska hrana obi─Źno sadr┼żi samo organske sastojke. Ako su prisutni i sastojci koji nisu organskog porijekla, najmanje odre─Ĺeni postotak ukupnih biljnih ili ┼żivotinjskih sastojaka mora biti organski (npr. 95% u SAD,Kanadi i Australiji). Prisutni sastojci koji nisu organskog porijekla moraju ispuniti odgovaraju─çe zahtjeve.

Sve vi┼íe se tra┼żi hrana koja nije kemijski tretirana kori┼ítenjem pesticida, svje┼ża i minimalno procesuiranu hranu (obra─Ĺena). Takvu hranu najbolje je nabavljati direktno od uzgajiva─Źa.

Organska hrana je i skuplja hrana, no u konacnici ─Źuva zdravlje.

 

Primajte korisne savjete
Meri Bura, dr.med.

Meri Bura, dr.med.

┼átitnja─Źa, debljina, umor - ┬ázahtijevaju┬álije─Źenje i du┼íe i tijela. Lije─Źenje tijela zapo─Źinje promjenom prehrane. Du┼ía se lije─Źi uz stru─Źnu┬ápotporu i ulaganjem u znanje. "┼Żivot je predug da budete bolesni┬ái┬áprekratak da se predugo tra┼żite. "

Close