Jod

Objavljeno:
09.12.2016.

Od joda se postaje pametniji, inteligentniji. Tako kažu.
Ako smatrate da su Japanci najinteligentniji narod, onda je to djelomično i zbog toga sto jedu puno joda.
Smjernice za dnevni unos joda u Evropi i u SAD je 150-300 mcg joda dnevno,
dok Japancima sugeriraju da to bude preko 5mg, a redovito u praksi jedu i do 14 mg.

Nadoknađivanjem joda mogu se riješiti svi problemi s reproduktivnim organima: neplodnost, izostanak ovulacije, manjak libida, nemogućnost iznošenja trudnoće do kraja.
Jod je pametnjaković koji sve zna, onaj koji govori drugima što da rade, pa tako ako ga ima dovoljno u tkivima, on navodi estrogen da djeluje na ciljna tkiva (grudi, maternica, jajnici…) sto moze biti od velike vaznosti za zene koje imaju problem sa začećem.

Dr David Brownstein, autor knjige “Iodine-why you need it, why you can live without it”, kaže da jod značajno utječe na sva cistična tkiva, a to su dojka, prostata, štitnjača.
Dalje navodi da je dovoljno popiti jednu kap Logolove otopine (5% joda I 10% kalijevog jodida u vodenoj otopini, 5,54 mg joda) u prvom stadiju raka ili fibrocistične bolesti dojke da bi se spriječio daljnji razvoj bolesti.

Nije samo to.
Grčevi u mišićima, hladne ruke I stopala, loša memorija, suha koža koja se ne znoji kad osobi postane čak I jako vruće, opadanje kose, ispucali nokti, depresija mogu se izliječiti sa jodom.
Zar vas ovi simptomi ne podsjecaju na simptome hipotireoze?
Zar u hipotireozi ne dolazi do deterioracije mentalnih sposobnosti, memorije, raspoloženja?

No, studije o suplementaciji  jodom su kontradiktorne, a  statistika nedosljedna I necjelovita kakva samo ona moze biti! Dobiveni rezultati su nejasni, jer istraživači nisu uključili sve važne parametre koji mogu utjecati na rezultat. Ajmo biti realni, to nije ni moguće.

Značajna karakteristika joda jest I da uklanja iz organizma teške metale poput florida, zive, aluminija, a posebno je važno da uklanja brom (element iz iste skupine u periodnom sustavu, pa prema tome sa vrlo sličnim karakteristikama!) koji se vezuje na njegove receptore u njegovu nedostatku. To moze biti jos jedan od uzroka smanjene funkcije štitnjače!

Dr David Derry rekao je da je jod najbolji antibiotik I antivirotik!
S obzirom da većina bolesti ili započinje ili se nastavlja sa upalama koje uzrokuju bakterije I virusi, onda je ovo značajna informacija. Naime, svakih 17 min krv prolazi ponovo kroz štitnjaču I ako ona ima dovoljno joda, bakterije I virusi ce biti uništeni.

Jod se ugradjuje u hormone štitnjače I njihov je sastavni dio. Dva su hormona štitnjače – T3 I T4.
90%  čini T4, ali 60% T4 se u jetri pretvara u T3. T3 je jedini aktivni oblik, onaj koji djeluje na stanice.
No za pretvorbu T4 u aktivni T3 potreban je selen. Velike količine selena u našem organizmu troše se na neutralizaciju I izbacivanje žive iz organizma. Selen je protuotrov za živu.
Zato trebamo misliti da imamo dovoljnu količinu selena.
2 brazilska oraščića dnevno dovoljna su vam za dnevni unos.

Dakle, trebamo dovoljnu količinu joda za izgradnju hormona štitnjače I dovoljnu količinu selena da bi hormoni djelovali!

Za sada većini je najznačajniji izvor joda jodirana kuhinjska sol.
Uobicajeno je da se kuhinjska sol jodira. Španjolci(60ppm) jodiraju u puno većim količinama nego Talijani(30ppm), a Talijani u puno većim količinama nego u ostalom dijelu Evrope (10 ppm).
Ali imajte na umu da je jod halogeni element I da se kuhanjem gubi. Zato sol dodajte na kraju.
Takodjer ako dugo stoji na otvorenom, jod hlapi.

Inace ga ima ga u smeđim algama, školjkama, škampima, puretini, mlijeku, špinatu, blitvi, tikvicama, jagodama, brusnicama…Nefermentirani kupus I sirovi špinat mogu blokirati apsorbciju joda.

Ne postoje minerali, lijekovi, preparati koji su cudotvorni I koji liječe ama baš sve.
Samo pamet u glavi s pametnim životnim stilom liječi sve.

No, ako imate neke od navedenih simptoma preporučam da izmjerite jod u 24 satnom urinu I ako vam je dnevni unos joda manji od 20mcg imat cete manjak joda. Ako je ujedno koncentracija joda u 24satnom urinu manja od 20mcg u litri, ondaje to teški manjak.
Normalno bi trebali imati 100-200 mcg/L. Ako imate 50-99 mcg/L onda je to blagi manjak, a od 20-49 umjereni manjak.

700 mil ljudi pati od gušavosti na svijetu!
Manjak joda smanjuje inteligenciju za 10-15%.

Dnevna preporučena doza u Hrvatskoj je 150mcg dnevno.
Ako se odlučite za uzimanje većid doza, obratite pažnju na simptome otrovanja jodom: mršavljenje, pospanost, akne, kašalj i jaki proljevi.
Naime, jod istiskuje brom i to mogu biti nuspojave detoksikacije.
U tom slučaju možete imati i glavobolju te preporučam da  pauzirate dva dana, popijte 1/4 žličice soli u velikoj čaši vode i tako par puta dnevno sa dosta C vitamina (3 g) kako bi izbacili toksine koje je potjerao jod.
Dalje, nastavite uzimati manju dozu, ali kad god osjetite glavobolju pauzirajte dva dana i uzimajte sol.

Što bih vam ja savjetovala?

Moj odgovor je:

  • Prije suplementacije izmjerite jod u 24 satnom urinu
  • Jedite hranu koja je bogata sa jodom

Da li ste čuli za motar (morski kopar, petrovac, trava sv. Petra…)?
Raste iz kamena posvuda po našim plažama.

Zamislite!
Samo ga treba ubrati!
(U Francuskoj ga mozete kupiti na trznici).

Skuhajte ga sa blitvom ili dodajte salati!
Predivno miriši. Po jodu.

Primajte korisne savjete
Meri Bura, dr.med.

Meri Bura, dr.med.

Štitnjača, debljina, umor -  zahtijevaju liječenje i duše i tijela. Liječenje tijela započinje promjenom prehrane. Duša se liječi uz stručnu potporu i ulaganjem u znanje. "Život je predug da budete bolesni i prekratak da se predugo tražite. "

Close
Košarica
There are no products in the cart!
Nastavi kupovati
0