Apsurd zvan kofein

Objavljeno:
24.02.2017.

Kofein je najpsihoaktivnija droga na svijetu. Zbog kontinuiranog unošenja u organizam, dolazi do nakupljanja u organizmu. Osim toga, organizam ne dobiva priliku da se očisti.

 

Kofeinski napici, a posebno kava koja se unosi u neuravnoteženim količinama, jako djeluju na centralni živani sustav.

Kao da nije dovoljno stresa u suvremenom životu pa se uzimaju napici poput kave koji ga dodatno pogoršavaju. Najčešći razlog uzimanja je razbuđivanje, potraga za novom brzom energijom. Trenutačno osigurava smanjenje umora i razbistravanje uma.

Osim toga, potiče oslobađanje šećera deponiranog u jetri pa osigurava dodatnu količinu energije. Dakle, kad pijete kavu, to vam je kao da jedete kolače.

No cijela ljubavna priča prema kavi loše završava jer zbog oslobađanja šećera endokrini sustav je u velikom stresu što izrazito pogađa gušteraču i nadbubrežne žlijezde. Dugoročno može izazvati bolest.

KAVA DUGOROČNO ISCRPLJUJE NADBUBREŽNU ŽLIJEZDU KOJA IMA IZRAVAN UČINAK NA RAD ŠTITNJAČE.

Osobe pod utjecajem kave su nervozne, razdražljive i nakon početnog osjećaja bistrine, slijedi polagano, ali sigurno tamnjenje uma, razboritosti i mira.

Kofein stvara ovisnost pa kada se odlučite na odvikavanje, slijedi apstinencijska kriza.

Metilksantin koji je aktivna tvar u kofeinu, može izazvati oboljenja na dojkama i prostati. U britanskom medicinskom časopisu Lancet objavljena je studija o jakoj povezanosti između upotrebe kave i raka mokraćnog mjehura. Naime, poznato je da je kava diuretik, pa je logično da stalna agitacija na isto mjesto dovodi do poremećaja.

Kava dovodi do velike kiselosti organizma koja je podloga psihičkom stresu, infekcijama, kroničnim upalama i bolestima. Kiselost stvara probleme u probavnom traktu, a može dovesti i do svraba rektuma. Dugoročno, zbog stalnog povišenja tlaka, može naškoditi srcu.

Posebna kategorija otrovanja kavom naziva se „kofeinizam“ sa simptomima gubljenja teka, nesanice, razdražljivosti, hladnoće. Visoka doza kofeina (10g) može biti smrtonosna.

Poseban problem je da uz ionako slabu prehranu, napici poput kave dodatno osiromašuju organizam B vitaminom, C vitaminom, kalijem i drugim mineralima.

Kava bez kofeina takodjer nije rješenje, jer dodaci poput trikloetilena ili metilen-klorida su vrlo otrovni, kancerogeni i po svom kemijskom sastavu slični toksičnim insekticidima.

 

Pokušajte zamijeniti kavu s kvalitetnim biljnim čajevima, filtriranom vodom s limunom ili narančom, prirodnim cijeđenim sokovima od voća i povrća, detox napitcima, klorofilom…

 

U procesu promjene – kad mijenjate prehranu, kad uvodite novu naviku u svoj život, kad želite smršaviti ili ozdraviti od nekih kroničnih simptoma (iscrpljenosti, glavobolje, bolova u kostima i mišićima, kožnih problema…), tada je prvi korak k promjeni – dnevna promjena napitaka koje uzimate.

Primajte korisne savjete
Meri Bura, dr.med.

Meri Bura, dr.med.

Štitnjača, debljina, umor -  zahtijevaju liječenje i duše i tijela. Liječenje tijela započinje promjenom prehrane. Duša se liječi uz stručnu potporu i ulaganjem u znanje. "Život je predug da budete bolesni i prekratak da se predugo tražite. "

Close
Košarica
There are no products in the cart!
Nastavi kupovati
0