Intervju na Naturala.hr

Objavljeno:
30.09.2021.

dr. Meri Bura: “Bolestima štitnjače mogu pomoći i zdravi životni stil te individualna holistička preporuka”

Sve o ženskom zdravlju i bolestima štitnjače obuhvatit će vikend-edukacija o holističkoj prevenciji i liječenju bolesti štitnjače, debljine i umora koja će se održati u Šibeniku, od 15. do 17. listopada 2021. godine

Bolesti štitnjače sve su češći zdravstveni problem diljem svijeta kojemu treba doskočiti cjelovitim pristupom – od sagledavanja funkcije organa pa sve do promjene životnog stila. Holistički pristup i Mulier metoda, koju je osmislila dr. Meri Bura, sagledavaju cijelu životnu situaciju te oboljelima, osim u obliku terapije lijekovima, pružaju podršku pomoću savjeta vezanih uz prehranu, vježbu, odmor, san, podnošenje stresa i drugo. Ulaganje u psiho-fizičko zdravlje dovodi do dugoročnih rezultata te do sretnijeg i ispunjenijeg života kojemu bi trebala težiti svaka žena.

Ove i mnoge druge teme vezane uz zdravlje žene će obuhvatiti i vikend-edukacija o holističkoj prevenciji i liječenju bolesti štitnjače, debljine i umora koja se održava od 16. do 17. listopada 2021. godine u Šibeniku. Dok čekamo edukaciju, za koju vas informacije o panelima i prijavama čekaju u nastavku, porazgovarali smo s dr. Meri Burom o nekim gorućim pitanjima vezanima uz poremećaje štitnjače.

Koji su glavni faktori poremećaja rada štitnjače i koji spol im je skloniji i zašto?

– Stručnjaci kažu da danas svaka treća žena boluje od neke bolesti štitnjače. Po mojem iskustvu, žene s hipotireozom i Hashimoto tireoiditisom imaju povijest snažnog stresa koji traje godinama, a koji se primarno odnosi na fizičku i emotivnu iscrpljenost, bez ‘punjenja’ kroz odmor, zabavu, njegu, intimnu komunikaciju, ispunjavajući život, zdravi životni stil.

Štitnjači je za rad potrebno osigurati niz nutritivnih sastojaka, aminokiselina, masnih kiselina, vitamina, minerala no ponekad čak i ako ih ima dovoljno, problemi s probavom mogu biti opstruirajući faktor. Zato moramo sagledati trenutne funkcije svih organa plus životni stil.

Igraju li negativne emocije (stres, tuga, ljutnja i dr.) veću ulogu u poremećajima štitnjače no što mislimo?

– Negativne emocije nisu negativne ako nečemu služe. Bijes nas može pokrenuti, tuga pročistiti, no kronična tuga i ljutnja nam sigurno ne donose sreću. Naime, emocije utječu na rad hormona i autonomnog živčanog sustava te posredno utječu na rad i funkcije organa. Dugotrajna tuga i dugoročni bijes izazvan realnošću ili pak unutrašnjom primarnom psiho-emotivnom konstitucijom svakako je podloga za bolest štitnjače.

Koji su glavni simptomi poremećaja štitnjače?

– Mnogo je simptoma od kojih može patiti žena s ovim poremećajima. Nabrojat ću neke simptome i laboratorijske nalaze koji se javljaju kod žena s hipotireozom s kojima imam iskustva. Neki od njih su patološke vrijednosti TSH, patološke vrijednosti hormona štitnjače T3 i T4, patološke vrijednosti antitijela, patološki UZV nalaz, češće niske vrijednosti estrogena, rjeđe visoke vrijednosti estrogena. Osim toga, mogu se javiti i menstrualni problemi, neplodnost i policistični jajnici. Također, niske i visoke vrijednosti kortizola, niske vrijednosti progesterone, feritina i vitamina (najčešće D i B12) i visoke vrijednosti minerala (selena).

Patološke vrijednosti enzima jetre, visoke vrijednosti lipida i intolerancije na hranu također mogu biti jedni od simptoma. Nadalje, češće nizak tlak i ortostatska hipotenzija, slab imunitet, česte infekcije te kronične virusne infekcije, posebno EBV, HSV I CMV. Mogu biti prisutne i visoke vrijednosti pojedinih teških metala, parazita i gljivica (najčešće candida albicans) te kronične bakterijske infekcije, najčešće E.coli i cistitis. Često se javljaju i problemi s probavom, najčešće u obliku nadutosti i konstipacije, bolova u trbuhu, proljeva, podrigivanja i hemoroida.

Može doći i do promjena na koži, u libidu, pa čak i u govoru? Koji se još simptomi mogu javiti?

– Tako je. Što se tiče kože, ona može biti suha, a mogu se javiti i akne, crvenilo lica, alergije, a nokti postati lomljivi. No, ono što je najalarmantniji simptom za ženu jest suha kosa koja ispada. Smanjen libido i suha rodnica također su česti simptomi uz glavobolje, migrene, anksioznost i povremenu depresiju. Pamćenje i koncentracija također mogu biti oslabljeni, a mogu se javiti i bolovi u mišićima te ‘mravinjanje’ u rukama i stopalima.

Nekad se javljaju i otečenost u licu i u tijelu te bolovi u zglobovima, teškoće s tjelesnom težinom, pa čak i problemi s gutanjem i promjene u kvaliteti glasa u obliku usporenog govora. Kronični umor, palpitacije, osjećaj hladnoće, gubitak želje za vježbanjem, jutarnja iscrpljenost i malodušnost te nesanica su također mogući simptomi. Osim toga, ne smiju se zanemariti ni problemi sa štitnjačom u obitelji.

Danas sve više mladih ljudi, pogotovo žena, ima problema sa zdravljem štitnjače. Što mislite, zašto je to tako?

– Kao što sam gore navela, to je stvar energije jer izgubljenu i uloženu energiju treba vratiti. Ponekad je dovoljan san, no u uznapredovalim oblicima ni on ne pomaže. Tada čak i kada normalno spavaju, žene se već pri ustajanju ujutro osjećaju umorno, bez energije i motivacije.

Kako ovdje pomaže holistički pristup? Po čemu se on razlikuje od konvencionalnih liječničkih metoda?

– Holistički pristup znači da osim funkcije organa sagledavamo cijelu životnu situaciju i sve zajedno liječimo. Osim lijekova koje prepisuje liječnik, žena treba savjet i za prehranu, vježbanje, odmor, san, uvjete rada, komunikacijske vještine, antistres.

Osnivačica ste Mulier metode liječenja. Što ona podrazumijeva i kako pomaže kod liječenja poremećaja štitnjače?

– Mulier metoda fokusirana je na zdravlje emocija, hormona i kralježnice i to je ono bez čega se ne može dobiti dugoročan rezultat. A to podrazumijeva promjene u životnom stilu i ulaganje vremena u sebe.

Koje sve korake obuhvaća Mulier terapija?

– Prvi je korak uvijek prehrana. Svaka osoba koja ima problema sa štitnjačom je drugačija pa će nekome najprije trebati protuupalna dijeta, nekome detoksikacija, a nekome alkalna dijeta, dijeta po krvnoj grupi, antialergijska dijeta ili dijeta s niskim glikemijskim indeksom… Uz stabilizaciju tijela s hranom (kemija), dodajemo fizikalne metode poput vježbanja i na kraju ide antistres terapija. Edukacija je dodatna motivacija da se zadrže dobri rezultati.

Kako možemo spriječiti da uopće dođe do problema s radom štitnjače, odnosno, kako je možemo što dulje održati zdravom?

– Ponekad postoji i pozitivna obiteljska anamneza koja povećava mogućnost oboljenja, no zdravi životni stil, individualna holistička preporuka i ispravno izabrani i individualno dozirani preparati će svakako pomoći.

Prevencija je ujedno i jedna od tema kojom ćete se baviti na vikend-edukaciji u Šibeniku, koja će se održati od 15. do 17. listopada ove godine. Možete li nam ukratko reći što nas sve tamo očekuje?

– Sve za žensko zdravlje. Pričat ćemo s liječnicima stručnjacima o emocijama, fizičkom zdravlju, hormonima, probavi, o liječenju štitnjače i novim terapijama, interakcijama lijekova, prehrani, jetri i detoksikaciji, anti-age-u, o stresu i anti-stresu. Holističkim ćemo pristupom obuhvatiti sve ono što ima utjecaj na zdravlje jedne žene kako bismo osvijestili i naučili žene na što sve treba obratiti pažnju i gdje se obratiti za pomoć.

Uz to nas čeka puno korisnih poklona od sponzora za žene i njihovo zdravlje te promotivne cijene za usluge i proizvode nakon Edukacije. Zato pozivam sve žene da nam se pridruže uživo ili online na Edukaciji o štitnjači 16.10.21. gdje ćemo ispričati sve o zdravim životnim stilovima.

Okupili ste niz stručnjaka koji će zajedno s vama predstaviti ovaj gorući problem, ali i njegova rješenja. Možete li nam nabrojati neke?

– U panelu o mentalnom zdravlju naše su gošće dvije stručnjakinje psihologinje Ljubica Uvodić Vranić i Maja Vučić, koje će nam pričati o razinama psiholoških problema koje prolaze žene koje boluju od bolesti štitnjače te dr. Jagoda Džaja koja će nam opisati psihološki profil oboljele žene te koje su njene potrebe.

U panelu o fizičkom zdravlju su liječnici specijalisti. Dr. Jozo Jelčić, endokrinolog će nam dati cjeloviti uvid u hormonski sustav žene, a dr. Ljerka Karadža Lapić, otorinolaringologinja, će otkriti kada je trenutak za operaciju štitnjače dok će nam dr. Suzana Mimica Matanović, klinički farmakolog, skrenuti pažnju o nuspojavama kod uzimanja više lijekova i prirodnih preparata.

Čut ćemo i iskustva, primjedbe i preporuke dr. Ljiljane Vidošević koja vodi ambulantnu za štitnjaču te dr. Tomislava Čižmešije, liječnika obiteljske medicine, koji je, osim u klasičnoj, educiran i u nizu metoda integralne medicine. Nadalje, dr. Jeanette Gjurić, anesteziologinja i akupunkturologinja, ima iskustvo u liječenju klasičnom i tradicionalnom kineskom medicinom u svojoj poliklinici Sinteza, a dr. Maša Hrelec Patrlj iz holističkog centra Holistera, ispričat će nam sve o naprednim metodama za liječenje i oporavak od karcinoma.

Stručnjaci će dijeliti svoja znanja i iskustva i na panelu o prehrani, regeneraciji i antistresu?

– Tako je. U online panelu o prehrani dr. Ursula Muntean Rock, liječnica opće prakse i akupunkturologinja iz austrijske klinike Original FX Mayr, će nam predstaviti kako se kod njih provodi holističko liječenje u praksi. Osim toga, dr. Mirjana Kalauz, iskusna gastroenterologinja, će održati kratko predavanje o masnoj jetri i upaljenim crijevima (samo za prisutne uživo) i dotaknut ćemo se probave koja je prva linija liječenja.

Ovdje ćemo vas upoznati i s preparatom Hepafast koji liječnici, educirani po metodi Dr. Worm, uspješno indiciraju za liječenje masne jetre kako bi prevenirali probavne i hormonske tegobe, a izuzetno je efikasan kod terapije debljine i mršavljenja. Također, online će nam predavanjem dr. Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistica, obratiti pažnju na važne stvari o samoj hrani.

A što nam pripremate u panelima o regeneraciji i o antistresu?

– U panelu o regeneraciji upitat ćemo plastičnog kirurga dr. Dudukovića o metodama pomlađivanja koje preporučuje. Dr. Haris Boko, dekan na Cotrugli MBA, voditelj nacionalne strategije zdravstva RH te voditelj tečajeva za kliničku primjenu ultrazvuka ispričat će nam svoju stranu priče. Dr. Sanja Malbaša, kreatorica Teenlift metode prirodnog pomlađivanja, će održati online predavanje i objasniti kako ta metoda pomaže i kod niza zdravstvenih problema, a Nausheen Quereshi, iskusna inženjerka biokemije koja kreira kreme za najveće svjetske kuće, će u online predavanju podijeliti svoje savjete.

U panelu o antistresu ću ja dati poveznicu između tijela i načina života kako bi naše polaznice osvijestile one dijelove svojeg života koje mogu mijenjati u svoju korist. Nakon kratkog predavanja ide praktični dio antistres vježbi.

Tko se sve može prijaviti za edukaciju i kako?

– Sve su žene pozvane – pacijentice, ljekarnice i liječnice. Cilj ove edukacije je povezati stručnjake i pacijentice kako bi otkrivanje bolesti, prevencija i liječenje bili što uspješniji. Prijaviti se možete na web stranici: www.mulier.hr. Veselim se druženju sa svima vama!

Objavljeno na portalu Naturala

 

Primajte korisne savjete
Meri Bura, dr.med.

Meri Bura, dr.med.

Štitnjača, debljina, umor -  zahtijevaju liječenje i duše i tijela. Liječenje tijela započinje promjenom prehrane. Duša se liječi uz stručnu potporu i ulaganjem u znanje. "Život je predug da budete bolesni i prekratak da se predugo tražite. "

Close
Košarica0
There are no products in the cart!
Nastavi kupovati
0